Un şofer din Craiova care a fost amendat de poliţiştii din Olt şi lăsat fără permisul de conducere pentru 30 de zile pentru „depăşire periculoasă” a reuşit în instanţă să scape de amendă şi să-şi redobândească dreptul de a conduce. Magistraţii Judecătoriei Slatina au sancţionat faptul că agentul de poliţie a folosit un autoturism neînmatriculat – un Duster alb, iar pe procesul verbal a scris alt drum decât cel în cauză.
Şoferul a reuşit să demonstreze în instanţă că depăşirea pe care a făcut-o a fost regulamentară, iar agentul care l-a sancţionat a coborât dintr-un Duster alb, neinscripţionat cu însemne MAI sau numere de înmatriculare distincte.
Totul s-a petrecut în vara anului trecut, pe drumul naţional DN 65, în zona Pădurii Sarului – Găneasa, când craioveanul, care este angajat al unei fabrici de pe platforma industrială a Slatinei, a fost amendat 725 lei şi sancţionat cu reţinerea permisului pentru 30 de zile.
Operaţiunea „Dusterul alb”
Şoferul a depăşit două vehicule, după care a rămas în coloana de maşini formată din cauza lucrărilor de asfaltare, în zonă. La scurtă vreme a oprit în dreptul autovehiculului său un autovehicul Dacia Duster alb, fără însemne ale Poliției și fără numere de înmatriculare speciale MAI, din care un agent de poliție i-a făcut semn să coboare geamul lateral pentru a putea vorbi, ulterior solicitând documentele spunând că a făcut o depașire periculoasă.
După ce i-a înmânat documentele (permis de conducere, certificat de înmatriculare și cartea de identitate), i-a spus că îl așteaptă în față la sediul Poliției. Când a ajuns în fața sediului Poliției din Slatina, Duster-ul nu era oprit acolo și ușile de la sediul poliției erau încuiate cu lacăt.
Bărbatul așteptat mai mult de douăzeci de minute și a crezut că nu a înțeles bine despre care sediu de Poliție a specificat. Considerând că poate poliţistul a făcut referire la sediul din Balş, a pornit autovehiculul cu intenția de a merge la sediul poliției din orașul Balş, moment în care din sensul de circulație Balş-Slatina a apărut autovehiculul Duster condus de agentul de poliție.
Poliţistul a scris DN 64 în loc de DN 65
Agentul de poliție i-a restituit cartea de identitate, certificatul de înmatriculare și dovada și i-a solicitat să semneze procesul-verbal. După ce a citit dovada, bărbatul l-a informat că nu este de acord cu cele scrise și nu va semna procesul-verbal.
„Este inadmisibil ca o autoritate precum intimatul (Poliţia Rutieră – n.red.), să procedeze prin reprezentanții săi (în speță, agentul constatator) la întocmirea unor acte care în realitate nu reflectă adevărul, profitându-se de neștiința și naivitatea cetatenilor, acte cărora, dacă li s-ar da eficiență, ar conduce nu numai la producerea unei vătămări personale în cauză, ci și la crearea unei stări de incertitudine, nesiguranță cu privire la veridicitatea unor asemenea acte emise de către o autoritate publică, chiar și doar un proces verbal, având în vedere gravele consecințe ce le poate determina un asemenea act”, reţin magistraţii Judecătoriei Slatina.
În plus, judecătorii reţin şi o eroare materială, poliţistul trecând pe procesul verbal drumul naţional DN 64, în loc de drumul naţional DN 65.
Magistraţii slătineni au admis plângerea şoferului craiovean şi au dispus anularea procesului-verbal şi exonerarea bărbatului de plata amenzii. Totodată, s-a dispus restituirea permisului de conducere.
Decizia Judecătoriei Slatina nu este definitivă, putând fi atacată cu apel.
Sursa: Realitatea de Olt