Angajatorii din județ care au angajat muncitori străini sunt chemați în această perioadă la inspectorii de muncă la instruire. Vor să le explice din nou legislația în domeniu și să le reamintească faptul că și străinii au aceleași drepturi ca și angajații români.
Inspectoratul Teritorial de Muncă Olt și Biroul pentru Imigrări desfășoară în această perioadă o campanie de informare a angajatorilor care primesc la muncă străini. Cele două instituții le explică patronilor ce trebuie să aibă în vedere atunci când încheie astfel de contracte de muncă. De asemenea, le explică muncitorilor străini să refuze munca nedeclarată și le spun ce drepturi au, în calitate de angajați pe teritoriul României.
În criză acută de forță de muncă, tot mai multe companii din Olt apelează la serviciile angajaților străini. Potrivit datelor centralizate de Inspectoratul Teritorial de Muncă, cei peste 200 de străini lucrează în metalurgia aluminiului (39 de persoane), confecţii textile (33 de persoane), construcţii (25 de persoane), agricultură (19 persoane), comerţ (14 persoane), asistenţă spitalicească (6 persoane). Societăți mari precum Scadt, Uniconfex sau Guraytex au angajați din spațiul extracomunitar, cărora le oferă și cazare.
Modificările aduse legislației prevăd, încă din noiembrie 2018, că angajații străini nu vor mai fi plătiți, obligatoriu, cu salariul mediu brut pe țară, stabilit atunci 4162 lei. Acum, angajatorii îi pot plăti pe lucrătorii din afara Uniunii Europene cu salariul minim brut, în prezent 2.080 lei.