Prezent la Slatina să voteze la cele două referendumuri, vicepremierul Paul Stănescu a vorbit și despre schimbările care se vor produce în Codul finanțelor publice locale. Acestea au drept scop stabilirea unor bugete minime pentru comune, orașe, municipii și județe, astfel încât autoritățile locale să poată implementa fără probleme proiecte de dezvoltare, chiar și proiecte multianuale.

După consultări cu structurile asociative, respectiv asociații ale comunelor, orașelor și municipiilor, după discuții repetate între mai mulți reprezentanți ai guvernului, noua formulă a Codului finanțelor publice locale e aproape gata și urmează să fie aprobată.

Anunțul a fost făcut de vicepremierul Paul Stănescu. „Împreună cu foarte mulți colegi ne-am gândit ca formula de finanțare a UAT-urilor (unităților administrativ teritoriale) să fie următoarea: nu luăm de la cei bogați, dar trebuie să îi sprijinim puțin pe cei săraci, de aceea ne-am gândit la comunele foarte mici să avem un buget minim de funcționare. Ne-am gândit ca bugetul pentru comunele sub 2.000 de locuitori să fie de un milion și jumătate de lei. Stabilim buget minim și la orașe și al municipii și al județ. La județ în jur de 80 milioane lei minim. Cred că în decurs de 2-3 săptămâni trebuie să venim în Codul Finanțelor Publice Locale cu această formulă pentru că discutăm de Legea bugetului pe 2019 și trebuie urgent să venim cu acest lucru. Să fie o formulă bugetară în care să putem avea proiecte multianuale, pentru că, dacă nu avem o formulă clară și de fiecare dată indiferent ce guvern va fi, autoritățile locale să stea la mâna guvernului nu este în regulă.

Articolul precedentMandat de arestare pentru șoferul TIR-ului încărcat cu țigări de contrabandă, răsturnat la Colonești
Articolul următorPrezența de 4,55% la vot, până la ora 16.00. Următoarea centralizare, la 20,30