Duminică, într-o gospodărie din localitatea Cilieni a fost notificat medicului veterinar de liberă practică un caz de mortalitate. Acesta, împreună cu reprezentanţi ai DSVSA Olt au prelevat probe de organe de la cadavrul din gospodăria afectată. rezultatele au indicat că acesta a murit din cauza pestei.

Gospodăria respectivă a fost plasată sub supraveghere oficială, s-a realizat dezinfecția, ecarisarea, au fost aplicate măsuri de restricție pentru circulația persoanelor, animalelor, a produselor, subproduselor și a mijloacelor de transport. „ De asemenea, în data de 08.07.2019, a fost efectuată uciderea preventivă a porcului cu rezultat pozitiv la proba de sânge prelevată, iar cadavrul a fost ecarisat, totodată realizându-se evaluarea animalului în vederea despăgubirii proprietarului, conform legislaţiei sanitare veterinare în vigoare. Şi acestă gospodărie a fost plasată sub supraveghere oficială”, a anunțat Venera Popa, purtătorul de  cuvânt al DSVSA olt.

Au fost prelevat probe și de la porcii dintr-o altă gospodărie din Cilieni, de unde au fost achiziționați cei doi porci. Rezultatele au fost negative.

Pentru a reduce riscul de răspândire a bolii în localitate, serviciile veterinare au intervenit și au instituit imediat măsurile aplicabile în cazul diagnosticării unui focar de PPA.

Astăzi, la Instituţia Prefectului a fost convocat Centrului Local de Combatere a Bolilor şi a fost supus spre aprobare programul de măsuri privind suspiciunea de PPA, precum şi măsurile care se impun în zonele de restricţie.

Articolul precedentCarambol pe DN 65. Patru mașini implicate, trei victime- FOTO
Articolul următorPeste 1.000 de contestații după afișarea rezultatelor la BAC