Stația de monitorizare a calității aerului a înregistrat în primele nouă luni ale anului o singură depășire a limitelor admise, la unul dintre indicatorii monitorizați. Este vorba despre pulberi în suspensie, care provin din arderea anozilor folosiți în procesul de producție.
Aerul din Slatina este monitorizat în permanență de o stație automată, care detectează nivelul dioxidului de sulf, oxidului de azot, monoxidului de carbon, ozonului și pulberilor în suspensie. De la începutul anului au fost efectuate peste 42.000 de determinări, cu o singură depășire a nivelului maxim admis.
„În perioada 01.01.2018- 30.09.2018 a fost înregistrată o singură depășire a valorilor limită admise la particule în suspensie, PM 10, dar nu a fost cazul aplicării planului de acțiune pe termen scurt de către APM, întrucât nu a existat riscul de depășire a pragurilor de alertă prevăzute de lege. E vorba despre dioxid de sulf, mai ales din zona platformei industriale. Probabil că anozii care sunt folosiți în procesul de producție au o concentrație care depășește limita admisă. Iar în momentul în care sunt introduși în producție, atunci stația automată de monitorizarea a calității aerului înregistrează acea depășire. În momentul respectiv noi informăm unitatea de producție și remediem cauza”, a spus Dorel Șteomlega, directorul Agenției pentru Protecția Mediului Olt.