Cel mai vechi hotel din Slatina,  Hotelul Jianu, a fost construit în urmă cu mai bine de 120 de ani, pe strada Lipscani, de un negustor cojocar, scrie istoricul Aurelia Grosu. Marin Jianu a donat hotelul Primăriei Slatina, în testamentul negustorului slătinean fiind precizat faptul că veniturile obținute din administrarea hotelului vor fi folosite pentru construirea unui spital.

Judecătoria Slatina funcționează astăzi în imobilul care a fost, cândva, primul hotel din oraș. Între timp, clădirea a suferit transformări majore, fiind extinsă și adaptată pentru a putea găzdui această instituție. Doctorul în istorie Aurelia Grosu a studiat amplasamentul și funcționalitatea pe care le-a avut, de-a lungul timpului, imobilul de patrimoniu de pe strada Lipscani. „Negustorul cojocar Marin Jianu construiește pe strada Lipscani un hotel ce apare pe un plan al străzii din 1896. Prin testamentul încheiat în anul 1890, Marin Jianu donează Primăriei Slatina hotelul și via din Sulești; conform dorinței sale, veniturile obținute urmau să fie folosite pentru construirea unui spital și apoi pentru întreținerea acestuia și a bolnavilor «…astfel ca niciodată să nu se desființeze», scrie Aurelia Grosu.


La începutul anilor 1900, negustorul de cereale Carol Zoler a solicitat Primăriei dreptul de a administra hotelul, căruia îi atribuie numele său. „În perioada interbelică, hotelul Carol se bucura de un bun renume prin dotările moderne și „serviciul prompt”, după cum se consemna în presa vremii. La parter amenajează sala de cinema și teatru «Modern», mai precizează istoricul slătinean.


Clădirea hotelului a fost naționalizată în anul 1948, iar de atunci a suferit modificări. A fost, de asemenea, extinsă, pentru a putea găzdui una din cele mai importante instituții din oraș, Judecătoria Slatina.

Articolul precedentColegiul Titulescu, din Slatina, în reabilitare. Primăria a alocat bani și pentru refacerea amfiteatrului
Articolul următorLegumicultorii olteni, primii la subvențiile pe tomate