Prefectul Județului Olt Florin Homorean, care este şi prim-vicepreşedinte al filialei judeţene a PNL, este acuzat de implicare în campania electorală de la Deveselu, după ce Prefectura a atacat în instanţă cele două hotărâri emise de consiliile locale din Caracal şi Deveselu, prin care cartierul Aviatorilor era preluat de comuna din Sudul municipiului.

În anul 2000, printr-o ordonanță de guvern, semnată de primul ministru de atunci, Mugur Isărescu, cartierul Aviatorilor din Deveselu trecea la Caracal, deși acesta se afla pe teritoriul administrativ al comunei Deveselu. Pe vremuri, cartierul era dedicat celor care lucrau în fosta unitate militară de aviație care este chiar peste drum de respectivul cartier și în care se află acum amplasat scutul antirachetă al NATO, respectiv baza militarilor americani, bază în care își desfășoară activitatea aproximativ 200 de militari din Armata SUA.

Aflaţi în plină campanie electorală, reprezentanţii PNL susţin că vor rezolva această situaţie iar cartierul va trece în administrarea Primăriei Deveselu, doar dacă la alegerile din 27 iunie este votat candidatul liberalilor,

Faptul că acest cartier rămâne în administrarea Primăriei Caracal, deşi practic se află în Deveselu, generează cheltuieli suplimentare cetățenilor din localitate.

Contactat telefonic, prefectul Florin Homorean a declarat că decizia de a ataca în instanţă cele două hotărâri nu are un substrat politic şi că nu au fost respectaţi paşii legali.

„Indiferent de culoarea politică a primarului, sunt nişte lucruri care trebuie respectate, prevederile Codului Administrativ, mai multe legi care reglementează domeniul respectiv. Nu are legătură cu culoarea primarului sau a consiliului local, ci are legătură cu respectarea legii. Acolo este o problemă juridică mai veche pentru că terenul a fost preluat în administrare de la Ministerul Apărării de către Primăria municipiului Caracal, iar trecerea administrării terenului către Primăria comunei Deveselu trebuie să se facă cu respectarea anumitor paşi. A fost adoptată hotărâre de Consiliul Local Deveselu, care nu a respectat acei paşi. Terenul ar trebui să se întoarcă în administrarea Ministerului Apărării Naţionale, după care, prin hotărâre de guvern, la fel cum a fost acordat în administrare municipiului Caracal, trebuie să fie acordat în administrare comunei Deveselu”, a declarat Florin Homorean.

 

Reamintim că, din acest an, funcţiile de prefect şi subprefect au fost repolitizate printr-o Ordonanţă de Urgenţă a Guvernului. Astfel, cei care sunt numiţi în aceste funcţii pot să facă şi politică şi, mai mult, să ocupe funcţii de conducere în partide. În judeţul Olt, prefectul Florin Homorean este prim-vicepreşedinte al PNL, subprefectul Ana Maria Ciauşu este secretar general al filialei, iar subprefectul Fănel Bădici este preşedinte al USR.

Sursa: Realitatea de Olt