Prefectul județului, Angela Nicolae, a inspectat astăzi mai multe localități din sudul județului, unde evoluează pesta porcină africană. Reprezentantul Prefecturii Olt a vrut să vadă modul în care sunt aplicate restricțiile de circulație a animalelor, dar și filtrele dezinfectante.

În afară de ședințele zilnice cu reprezentanții instituțiilor care supraveghează focarele de pestă, prefectul județului, Angela Nicolae, a făcut și o inspecție în teren. S-a oprit în localitățile Orlea, Gura Padinii și Ianca, în care există focare de pestă porcină africană, precum și în localitatea Grojdibodu, unde în acest moment există suspiciune de pestă. „Acțiunea a vizat verificarea respectării măsurilor aplicate în zonele de restricție, protecție și supraveghere, precum și a celor impuse în fondurile de vânătoare, conform programelor aprobate în cadrul ședințelor Centrului Local de Combatere a Bolilor Olt”, a transmis Prefectura Olt.

În cadrul discuțiilor cu autoritățile publice locale și cu cetățenii, prefectul județului a reiterat importanța respectării măsurilor de prevenire a pestei porcine africane, printre care:

  • respectarea măsurilor de igienă de către orice persoană care intră sau iese dintr-o exploatație aflată în zona de protecție sau supraveghere;
  • declararea imediată a tuturor porcilor morți sau bolnavi la medicul veterinar și la DSVSA Olt;
  • curățarea, dezinfectarea și dezinsecția tuturor vehiculelor utilizate pentru transportul animalelor;
  • schimbarea hainelor și a încălțămintei cu care s-au efectuat deplasări în fondurile de vânătoare.

 

„De asemenea, fiecare crescător de suine își poate proteja exploatația prin utilizarea substanțelor virucide, amplasând o tăviță cu o astfel de substanță, chiar și cu soluție slabă de sodă caustică, la intrarea în adăpostul animalelor”, au mai precizat reprezentanții Prefecturii Olt.

Prefectul județului roagă din nou populația să înregistreze porcii în baza națională de date pentru a putea beneficia de despăgubiri în cazul apariției bolii și să își ia măsurile minime de precauție care se impun.

Articolul precedentPoliţiştii din Olt caută o femeie dispărută de acasă de noaptea trecută
Articolul următorSuporterii CSM Slatina își ridică tricourile pentru meciurile din Liga a III-a