Mai mulţi angajaţi ai Serviciului de Probaţiune Olt au organizat, joi, un protest spontan pe scările Tribunalului Olt.
Oamenii sunt nemulţumiţi de faptul că nu beneficiază de salariul prevăzut în legea adoptată în anul 2016. Mai mult, ei arată că şi-au câştigat drepturile şi în instanţă, dar acest lucru este pur şi simplu ignorat de Ministerul Justiţiei.
„Ne aflăm în cea de a doua săptămână de protest. Majoritatea Serviciilor de Probaţiune din ţară protestează din cauza inechităţilor salariale cu care ne confruntăm de mai mulţi ani. Mai exact, sunt drepturi salariale pe care noi le-am dobândit ca efect al legii, în 2016, iar ulterior au fost recunoscute prin hotărâri judecătoreşti, însă nici aşa nu am reuşit să beneficiem de aceste drepturi salariale. Serviciile de Probaţiune sunt subordonate Direcţiei Naţionale de Probaţiune, care la rândul său este structură a Ministerului Justiţiei. Din acest motiv, la data de 12 decembrie, am făcut un pichet de protest în faţa Ministerului, ne-am dorit să atragem atenţia ministrului Justiţiei asupra acestor probleme vechi şi nerezolvate şi, totodată, ne-am exprimat îngrijorarea asupra faptului că, deşi Probaţiunea a reprezentat o soluţie pentru evitarea amenzilor CEDO, Probaţiunea reuşeşte să aducă economii semnificative la bugetul de stat şi gestionează aproxiamtiv 80% din total număr infractori, la nivel naţional, ne confruntăm cu dezinteresul domnului ministru, care de mai mult timp ignoră aceste probleme. Au existat nenumărate întâlniri de negocieri, însă toate acestea au rămas fără rezultat”, a declarat Petrişor Lazăr, reprezentant al sindicatului.
Angajaţii Serviciului de Probaţiune ameninţă cu greva generală.
„În cazul în care nu vom fi auziţi, suntem dispuşi să recurgem şi la grevă generală. În momentul în care vom intra în grevă generală, vom asigura doar o treime din activitate şi cu siguranţă vor apărea întârzieri în efectuarea lucrărilor”, a mai spus sindicalistul.
Sursa: Realitatea de Olt