Personalitate diplomatică, cu înclinații literar artistice, recunoscută pentru acțiunile sale caritabile, Regina Maria a vizitat Moșia Cepturoia a comunei Știrebei din județul Olt, în prezent localitatea Iancu Jianu. Regina a rămas impresionată de cât de mult se dezvoltase comuna olteană.
În domnia lui Barbu Știrbei (1849-1856), moșia Cepturoaia ia numele familiei Știrbei, pentru aproape 100 de ani. Prințul Barbu Al. Știrbei (1872-1946), personalitate politică de anvergură, membru de onoare al Academiei Române, a fost și un abil om de afaceri.
„Potențialul agricol al moșiei Știrbei îl determină să investească masiv în eficientizarea acesteia. Astfel, în scurt timp, aici funcționau: fabrică de făină, moară țărănească, fabrică de cărămidă, țigle și teracotă, sere, stupărie, lăptărie, gater, atelier de tâmplărie, atelier de paioane (împletituri din paie pentru „îmbrăcarea” obiectelor din sticlă), cramă, orezărie și grădină de legume în lunca Oltețului care aproviziona fabrica de conserve de la Buftea, spital, bancă populară”, scrie istoricul Aurelia Grosu.
Regina Maria vizitează moșia Știrbei în iulie 1922 și consemnează transformările inițiate de prințul Barbu Al. Știrbei: „Am plecat pe ploaie spre Știrbei, pe valea Oltului. Locul fusese total neglijat și acum îl transformase într-o moșie prosperă și bine cultivată. Construiește pivnițe enorme, a construit grajduri și mai face și alte lucruri”.
În curtea liceului din comuna Iancu Jianu, construit pe locul unde a fost conacul de moșie al boierilor Știrbei, umbrit de un parc generos, a fost amplasat bustul prințului Barbu Al. Știrbei, realizat de artistul plastic George Ilina, fiu al locului.