Oltenii pot tăia și anul acesta porcul traditional, în gospodărie, dar cu respectarea anumitor condiții. Trebuie să cheme medicul veterinar, care să examineze animalul să îi elibereze un formular sanitar veterinar. În Rusănești nu va mai intra niciun porc viu, iar la Cilieni sunt restricții numai în ferma aflată la un kilometru de sat, unde a fost confirmat virsul.

Sacrificarea porcilor în mod traditional pentru consum familial este permisă, chiar dacă în județ au fost confirmate patru focare de pestă porcină africană. Reprezetanții Direcției Sanitare Veterinare au impus însă anumite condiții și restricții, care să limiteze răspândirea virsului.

„Intră în obligația crescătorului de animale să informeze medicul veterinar de libera practica imputernicit pentru ca acesta sa faca examenul clinic al animalului inainte de sacrificare si pentru a fi inscris evenimentul atat documentar(formular declarare eveniment-F3), cat si in baza nationala de date. Porcul crescut în gospodărie, carnea și produsele din carne provenite de la acesta sunt interzise a fi comercializate!”, transmit oficialii DSVSA Olt.

Veterinarii mai precizează că restul operațiunilor de manipulare, transport al carcasei sau porțiuni de carcasă intră strict în răspunderea crescătorului/cumpărătorului, în sensul în care trebuie să asigure condițiile prin care să se prevină răspândirea unor boli contagiose, periculoase pentru sănătatea omului și animalelor.

 

Articolul precedentDecizie radicală în cazul ambulanţierilor din Corabia, care furau combustibil. Posturile lor vor fi scoase la concurs
Articolul următorLiceul Nicolae Titulescu din Slatina, în sărbătoare. Ziua școlii, marcată cu spectacole și expoziții