Cu sprijinul de 3.000 de euro de la Guvern, prin „Programul tomata, dar și cu investiții importante în sistemele de încălzire, legumicultorii din zona de sud a județului Olt se pregătesc să scoată la vânzare primele roșii românești. Sunt din soiul „Paris” și vor fă cărnoase și gustoase, spun producătorii.

Andrei Vasile, din comuna olteană Giuvărăști este unul dintre fermierii care a pariat pe cultura de tomate timpurii. A investit 20.000 lei într-un sistem de încălzire pe care și l-a făcut singur și asigură climatul potrivit pentru o suprafață de 3.500 de metri pătrați de solarii. „Am plantat pe 17 februarie, iar în 2-3 săptămâni, înainte de Paște, vom ieși cu ele pe piață. Sunt tomate din soiul Paris, un soi timpuriu. Estimăm că prețul va fi de cel puțin 10 lei pe kilogram, pentru că altfel nu vom reuși să acoperim cheltuielile pe care le-am avut în timpul iernii cu încălzirea solariilor”, a spus legumicultorul.

Și la Obârșia, un un tânăr fermier care a lucrat în străinătate va scoate, în câteva săptămâni, roșii oltenești la vânzare. A investit într-un solar modern, cu sistem de încălzire pe o suprafață de 1.500 de metri pătrați. „Programul Tomata” i-a fost și lui de ajutor. „Eu zic că undeva pe data de 20 aprilie o să avem primele tomate. Este al treilea an în care beneficiez de această subvenție. Am investit într-o centrală și un sistem de încălzire ultramoderne, aș zice eu, care își fac față cu brio la temperaturi de -10, -14 grade. Banii de anul acesta vor fi investiți tot în agricultură, cel mai probabil în extinderea suprafeței”, a spus fermierul Ionuț Radu.

Și în comuna Izbiceni sunt fermieri care au solarii încălzite și vor scoate din timp roșii oltenești pe tarabele din piețe.

Articolul precedentO femeie a ajuns la spital după ce gospodăria i-a luat foc – VIDEO
Articolul următorTânăr din Balș, președinte de partid și candidat la europarlamentare