Reprezentanții Direcției Sanitare Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor (DSVSA) Olt organizează miercuri o simulare, pentru a verifica dacă autoritățile sunt pregătite să intervină, în cazul în care acest virus ajunge în județ. O exploatație de oi și capre din Cezieni a fost aleasă de veterinari pentru acest exercițiu.

Pesta micilor rumegătoare, o boală contagioasă care afectează oile și caprele din țara vecină, Bulgaria, a pus pe jar și autoritățile din Olt. Specialiștii DSVSA au stabilit o strategie prin care să intervină în cazul în care virusul ar ajunge în județ. „La acest exercițiu vor participa reprezentanți ai DSVSA Olt, medici veterinari oficiali, medicul veterinar de liberă practică împuternicit din comuna Cezieni, reprezentanți ai primăriei comunei Cezieni, reprezentanți ai Centrului Local de Combatere a Bolilor, respectiv din cadrul Instituției Prefectului, ai Inspectoratului de Politie Județean, ai Inspectoratului Județean al Jandarmeriei”, a transmis directorul DSVSA Olt, Veronel Bolborea”.

Autoritățile vor să vadă dacă cei implicați știu să aplice Manualul Operaţional pentru  intervenția în focarele e de pestă la nivel local, să testeze viteza de reacție și capacitatea structurilor din cadrul DSVSA Olt și a celor din cadrul celorlalte instituții, de a conlucra, în cadrul Centrului Local de Combatere a Bolilor.

Pesta Rumegătoarelor Mici este o boală virală gravă, care nu afectează omul, dar afectează rumegătoarele mici, respectiv ovinele și caprinele. De regulă, în focare, sunt afectate 50-90% dintre animale, fiind considerată una dintre cele mai contagioase boli ale rumegătoarelor mici.

 

Articolul precedentProblemele Sistemului informatic al Cazierului Judiciar, remediate
Articolul următorTrotuare reabilitate şi piste pentru biciclete cu bani europeni, într-un oraş din Olt