Centrul de Evaluare şi Tratament Antiviral (CEVTA) de la Spitalul Judeţean de Urgenţă Slatina, unde vor fi trataţi pacienţii cu forme uşoar de COVID-19, a fost operaţionalizat, miercuri.

Evenimentul a fost marcat de o conferinţă de presă la care a participat managerul Spitalului Slatina, Angela Nicolae, şi medicii Cătălin Pătru şi Radu Ene.

Bolnavii infectați cu virusul SARS-Cov-2  se vor putea prezenta în Centrul de Evaluare și Tratament antiviral fără bilet de trimitere, pe baza confirmării infecției printr-un test antigen rapid sau test NAAT/RT-PCR, pentru evaluarea stării de sănătate și pentru a primi tratament antiviral gratuit, în regim de spitalizare de zi, indiferent de statutul de asigurat.

„Ne-am întâlnit astăzi pentru a vă anunţa operaţionalizarea Centrului de evaluare şi tratament antiviral, înfiinţat în cadrul Spitalului Judeţean de Urgenţă Slatina. Începând de astăzi, acest centru îşi desfăşoară activitatea. Aceste centre au fost înfiinţate cu scopul de a reduce presiunea pe unităţile sanitare şi pentru a determina pacientul să se prezinte la spital, încă de la primele simptome, pentru a evita spitalizarea sau evoluţia severă a bolii”, a declarat Angela Nicolae.

CEVTA are rolul de a degreva SJU Slatina și de a preîntâmpina cazurile severe provocate de virusul SARS-Cov-2.

„Centrul va fi deservit de doi medici specialişti, un medic infecţionist şi unul internist şi personal mediu sanitar. Scopul centrului este ca bolnavii infectaţi  cu virusul SARS-CoV2, simptomatici, să se poată prezenta la acest centru, fără bilet de trimitere, pe baza confirmării infecţiei printr-un test antigen rapid sau un test RT-PCR, pentru evaluarea stării de sănătate şi pentur  primi tratament antiviral gratuit, în regim de spitalizare de zi, indiferent de statutul de asigurat.

Pacienţii simptomatici vor fi îndrumaţi de către medicii de familie sau redirecţionaţi de către Unitatea de Primiri Urgenţe către Centrul de evaluare şi tratament antiviral. Aici se pot prezenta doar pacienţi cu un rezultat pozitiv”, a explicat Angela Nicolae.

La rândul său, medicul Radu Ene a vorbit despre pacienţii către care se adresează acest centru.

„Aceste centre, într-un final, îşi propun să administreze o medicaţie, astfel încât să prevenim apariţia formelor severe de boală. Dacă ne uităm pe criteriile de acces, aceste centre se adresează în special pacienţilor cu vârste peste 65 de ani şi care au comorbidităţi importante, potenţiali să dezvolte forme severe de boală. Aceste patologii care se încadrează în criteriile de eligibilitate pentru tratamentul antiviral sunt: diabetul zaharat de tip I, insuficienţele cardiace, obezităţile morbide, pacienţii cu neoplazii sau aflaţi sub tratamente imunosupresoare. Pacienţii trebuie să aibă o stare de sănătate bună, să nu necesite tratament cu oxigen şi simptomatologia să fie recentă, cu debut în ultimele 7-8 zile”, a declarat el.

Centrul funcţionează la etajul unu, în Blocul medicală, în Sector Covid.

Telefonul fix 0249. 418.962, interior 159, telefon mobil 0788.236.241.

Programul de funcţionare va fi de luni până vineri, între orele 8.00 şi 16.00.

 

Sursa: Realitatea de Olt

Articolul precedentDouă focare de COVID-19, în valul 5, la Spitalul Slatina
Articolul următorOlt: 32 de medici de familie, implicaţi în Campania de testare pentru depistarea hepatitelor virale B şi C (VIDEO)