Un şofer din Olt, care rămăsese fără permis pentru depăşirea vitezei legale în localitate, şi-a recâştigat în instanţa de judecată dreptul de a conduce autovehicule deoarece a demonstrat că pe înregistrarea aparatului radar sunt patru maşini, neputându-se determina care este cea care încalcă legea.

Bărbatul din Slatina, în timp ce conducea un autoturism, a fost oprit de poliţişti, pe 3 iulie 2021, pe drumul naţional DN 65, în localitatea Negreni. Oamenii legii i-au întocmit proces verbal de contravenție pe motiv că se deplasa cu viteza de 104 km/oră în localitate unde limita de viteză era de 50 km/h. Şoferul a fost amendat şi i s-a suspendat dreptul de a conduce pentru 90 de zile.

Bărbatul a încercat în zadar să le explice poliţiştilor că nu a circulat cu viteza respectivă. Omul şi-a căutat dreptatea în instanţă, iar magistraţii Judecătoriei Slatina i-au dat câştig de cauză.

Poliţia Rutier a pierdut procesul tocmai prin prezentarea înregistrării video făcute de aparatul radar. Astfel instanţa a reţinut că radarul a înregistrat o viteză de 104 km/oră, însă nu se poate stabili care dintre autoturisme circula cu viteza respectivă, pe înregistrare apărând patru autoturisme.

Totodată, când s-a făcut stop cadru pe autoturismul slătineanului, se observă în cadru mașina sa și încă două.

„Doar pentru faptul că era prima mașină pe sensul de mers pe care se afla direcționat cinemometrul, nu este o condiție sine qua non pentru a fi săvârșit contravenția. Ori, în caz de îndoială, aceasta urmează să se interpreteze ca fiind în favoarea făptuitorului (in dubio pro reo)”, au mai reţinut judecătorii slătineni.

Judecătoria Slatina a decis anularea procesului verbal de contravenţie emis de poliţişti, iar şoferul şi-a recuperat permisul de conducere. Decizia magistraţilor nu este însă definitivă şi poate fi atacată cu apel, la o instanţă superioară.

Sursa: Realitatea de Olt

Articolul precedentBilanț coronavirus 18 octombrie: 10.141 cazuri noi de persoane infectate cu COVID în ultimele 24 de ore
Articolul următorOlt: Unde se lucrează în judeţ pentru extinderea reţelelor de apă şi canal