Zeci de persoane au fost prezente vineri, la Slatina, pentru manifestările de marcare a 161 de ani de la Unirea Principatelor Române, eveniment cunoscut în istorie şi drept Mica Unire.
Ceremonia s-a desfăşurat la statuia domnitorului Alexandru Ioan Cuza, situată pe bulevardul omonim din Slatina. După ceremonialul religios, s-au depus coroane de flori. Pe lângă reprezentanţii mai multor instituţii judeţene, la eveniment au participat preşedintele CJ Olt, Marius Oprescu, primarul Emil Moţ, prefectul Florin Homorean, dar şi conducerea Bazei NATO de la Deveselu.
La final, s-a asistat la defilarea Gărzii de Onoare, iar cei prezenţi s-au prins într-o horă a Unirii.
Ziua de 24 ianuarie a rămas în istoria românilor ca data la care s-a înfăptuit Unirea Principatelor Române, în anul 1859, la foarte scurt timp după numirea lui Alexandru Ioan Cuza ca domn al Moldovei și Țării Românești.
După mai mulți ani în care pașii spre îndeplinirea acestei dorințe au fost „mărunțiți” de atitudinea marilor puteri ale Europei, aceasta a devenit realitate, într-un context favorabil, care a dus, pe parcurs, la transformarea „României” de atunci într-un stat modern, aducând pentru prima dată câteva elemente occidentale în viața românilor.
Unirea Principatelor Române, cunoscută ca Mica Unire (Marea Unire fiind cea de la 1 Decembrie 1918, de la Alba Iulia), reprezintă unificarea vechilor principate, Moldova și Țara Românească, într-un Principat unit.