Zeci de persoane au participat, miercuri, la dezbaterea publică organizată de Primăria Caracal privind concesionarea Serviciului public de gestionare a câinilor fără stăpân. Întâlnire a avut loc în grădina publică din spatele sediului municipalităţii.
Pe lângă cetăţeni din Caracal, la dezbatere au participat şi reprezentanţi ai unor organizaţii neguvernamentale sau medici veterinari. Dezbaterile au fost moderate de primarul Liviu Radu şi administratorul public Adrian Chesnoiu.
„În ciuda faptului că mă consider totuşi o persoană pragmatică, mă regăsesc în situaţia de a nu fi rezolvat această chestiune a câinilor fără stăpân, deşi a fost o promisiune din 2016. Eu m-am tot săturat să ne zbatem în aceste situaţii juridce fără ieşire şi intepretări care nu ne-au adus nimic bun. M-aş fi aşteptat ca lucrurile să se simplifice încât să rezolvăm această problemă. Apropo că atâtea primării se duc către adăposturile mari, este numai pentru faptul că nu-şi permit să aibă cheltuieli extrem de mari. Sper să găsim o soluţie. Dezbaterea mi s-a părut în regulă, chiar dacă au fost momente mai tensionate”, a declarat primarul Liviu Radu.
Municipalitatea caracaleană urmează să concesioneze către o firmă specializată Serviciul public pentru gestionarea câinilor fără stăpân, rezolvând astfel problema maidanezilor din oraş.
„Cred că aceste ore petrecute în compania dumneavoastră au fost nişte ore utile pentru administraţie şi pentru fiecare dintre noi. Pentru că toţi am convenit că iubim animalele şi că vrem să facem tot ceea ce ţine de noi pentru a ne fi bine, dar în acelaşi timp, noi avem obligaţia administrativă să asigurăm tot ceea ce înseamnă siguranţa cetăţeanului şi un climat de ordine şi linişte publică, în municipiul nostru, în conformitate cu legea. Evident că o astfel de problemă incită şi dă naştere la foarte multe discuţii. Legislaţia în domeniu este una foarte complexă şi doar pentru cei ce se apleacă cu atenţie asupra prevederilor legale. Delimitarea foarte clară din perspectivă juridică a unor aspecte este una foarte viabilă. Altfel, dacă citim legea şi nu putem s-o intepretăm în sensul aplicării ei, riscăm să avem foarte multe denaturări ale adevărului sau denaturări ale modului în care această lege se aplică”, a declarat Adrian Chesnoiu.
El a adăugat că propunerile oamenilor vor fi incluse în proiectul de hotărâre ce va ajunge pe masa aleşilor locali.
„Sunt oameni care s-au exprimat şi în mediile sociale, şi acum public. Eu vă mulţumesc şi vă promit că vă vom ţine la curent cu toate deciziile pe care le luăm la nivel de administraţie, cred că dezbaterile de acest gen, mai ales în probleme stringente cum este gestionarea câinilor fără stăpân, sunt utile pentru comunitate şi foarte necesare. La finalizarea şi centralizarea tuturor propunerilor dumneavoastră, o să dăm o formă finală proiectului de hotărâre care va intra în consiliul local pentru aprobare”, a mai declarat Chesnoiu.
La dezbatere a fost prezent şi omul de afaceri Marian Doldurea, care şi-a asumat adoptarea de la distanţă a zece patrupede fără stăpân.
„Suntem cu toţii iubitori de animale. Nu vrem să le omorâm, dar nici să le ţinem pe stradă. Trebuie clar să găsim o soluţie. Dacă se respectă toate legile, eu cred că aşa cum este făcut acel caiet de sarcini, este o primă rezolvare. Aceasta presupune găsirea unui adăpost în altă parte, doi, crearea unui cont în care, noi, iubitorii de animale din Caracal, să putem contribui pentru câinii fără stăpân, dar şi adoptarea de la distanţă este o soluţie. Eu, personal, sunt dispus să adopt 10 câini fără niciun fel de problemă. Probabil că sunt şi mulţi alţi iubitori de animale care pot să facă acest lucru. Nimeni nu doreşte eutanasierea sau uciderea. Cu toţii dorim o rezolvare totală. Soluţia nu e să adunăm câinii ci să continuăm cu sterilizarea, cu înregistrarea lor, cu conştientizarea oamenilor că orice câine adus pe domeniul public dăunează din toate punctele de vedere. Ne dorim un oraş civilizat, curat, fără câini pe străzi şi fără câini fără stăpân”, a spus Doldurea.