Sute de olteni au cumpărat în ultimii ani vechime în muncă, pentru a putea ieși mai devreme la pensie. O modificare legislativă le-a permis să achite contribuții sociale pentru o perioadă de cel mult cinci ani. Ordonanța respectivă nu mai este însă în vigoare și în 2019.

Persoanele care mai aveau nevoie de vechime pentru a se pensiona au putut plăti, în 2018 dar și în 2017, contribuții pentru pe perioadă de cel mult cinci ani, retroactiv. În Olt, peste 800 de persoane au profitat de ordonanța care le-a permis să plătească anii de vechime de care mai aveau nevoie. Sumele achitate de cei care au solicitat vechimea pentru perioada maximă permisă au fost de aproximativ 18.000 lei. Acestea se puteau calcula proporțional cu numărul anilor sau lunilor de care a avut nevoie fiecare persoană aflată în pragul pensionării. „ Această modificare legislativă a condus la încheierea unui număr de 828 contracte de asigurări sociale de la apariția actului normativ până la data de 31.12.2018, din care numai în anul 2018 s-au încheiat un număr de 228 de contracte, în valoare de 1.167.947 lei”,a  spus Iulian Smarandache, director CJP Olt.

Ordonanța care permitea achitarea anilor de vechime nu mai este în vigoare și anul acesta, potrivit directorului Casei Județene de Pensii Olt. Oltenii care au stagiu complet de cotizare se pot pensiona însă mai devreme cu doi ani, dacă au locuit cel puțin 30 de ani în Slatina sau în localitățile aflate pe o rază de 8 kilometri în jurul orașului.

 

Articolul precedentDecizie în cazul reabilitării străzii care preia traficul greu din Slatina
Articolul următorIPJ Olt face angajări din sursă externă. Trei posturi de ofiţeri printre locurile scoase la concurs