Specialiştii DSVSA au confirmat existenţa celui de al patru focar de pestă porcină africană în comuna Rusăneşti, judeţul Olt, unde aproape 600 de porci au fost sacrificaţi tocmai pentru prevenirea extinderii bolii.

Purtătorul de cuvânt al DSVSA Olt, Venera Popa, a declarat că o anchetă a fost deschisă în acest caz, proprietarul animalelor riscând să se aleagă chiar cu un dosar penal pentru că ar fi ascuns porcii.

„Se confirmă şi cel de al patrulea focar la Rusăneşti. Este posibil ca gestul proprietarului de porci să fie încadrat la infracţiune. Mai mult ca sigur el va fi amendat. Vom stabili toate detaliile în urma anchetei epidemiologice. Sunt colegii la faţa locului şi fac anchetă”, a declarat Venera Popa.

Dacă se va constata că proprietarul animalelor s-a sustras sacrificării porcilor, acesta va fi sancţionat conform HG 984/2015 privind stabilirea şi sancţionarea contravenţiilor la normele sanitare veterinare şi pentru siguranţa alimentelor, cu modificările ulterioare.

Actul normativ prevede sancţiuni sub formă de amendă pentru „refuzul sau împiedicarea de către proprietarii sau deţinătorii de animale a tăierii sau uciderii, după caz, a animalelor bolnave ori suspecte de boli transmisibile la animale, precum şi a confiscării şi distrugerii probelor şi subprobelor provenite de la acestea sau a altor obiecte contaminate, în scopul lichidării focarelor şi prevenirii difuzării bolilor transmisibile supuse măsurilor oficiale de declarare şi carantină”.

Amenzile sunt în valoare de 2.400 lei, până la 3.600 lei, în cazul persoanelor fizice şi de la 12.000, la 24.000 lei pentru persoanele juridice.

Articolul precedentPacienții cu accidente vasculare, salvați printr-un sistem medical revoluționar, la Slatina
Articolul următorIMAGINI SPECTACULOASE. Un transformator a luat foc, lăsând fără energie electrică un cartier din Slatina