Alte 11 localităţi din judeţul Olt au intrat în zona de supraveghere după confirmarea unui nou caz de gripă porcină africană, în judeţul Teleorman, specialiştii DSVSA urmând să examineze toţi porcii din gospodăriile de aici, în decursul acestei săptămâni.

Directorul Direcţiei Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor (DSVSA) Olt, Veronel Bolborea, a delarat că noul focar din Teleormanvizează doi mistreţi, găsiţi chiar pe malul Oltului, în comuna Slobozia Mândra, la aproximativ şapte kilometri de comuna Cilieni.

„În data de 10 noiembrie, am primit o adresă de la DSVSA Teleorman prin care ne confirmă că s-a diagnosticat un nou caz de pestă porcină africană, la doi mistreţi, pe tertitoriul judeţului Teleorman, în zona Fondului de vânătoare nr. 9 «Între Olturi». Urmare a notificării primite, noi, sâmbătă, am întocmit planul de măsuri, plan ce a fost transmis primăriilor din zona afecatată şi Prefecturii. Fiind la limita judeţului nostru, se impune o zonă de supraveghere la mistreţi de 13 kilometri pentru a demara din nou procedura de examinare clinică a porcilor din gospodăriile populaţiei, să vedem dacă există un caz de boală sau de mortalitate. Începând de astăzi, am demarat procedura de inspecţii în exploataţii, recensământul şi examinare clinică în localităţile Frunzaru, Băbiciu, Scărişoara, Plăviceni, Jieni, Rusăneşti, Cilieni, Potlogeni, Tia Mare, Doanca şi Izbiceni. Toate aceste localităţi vor fi verificate de către echipe de medici veterinari din cadrul DSVSA Olt, încercăm să putem realiza examinarea clinică în decursul acestei săptămâni”, a declarat Veronel Bolborea.

El a ţinut să precizeze că pe teritoriul judeţului Olt nu s-a confirmat existenţa virusului pestei porcine africane, specialiştii DSVSA Olt examinând aproximativ 16.000 de porci, din opt localităţi aflate la graniţa cu Teleormanul.

„Până la această dată, în judeţul nostru, fiind afectat de alte două focare din judeţul Teleorman, nu s-a confirmat existenţa pestei porcine africane. Primul focar a fost în data de 17 octombrie, la Slobozia Mândra. Ne-a, afectat ca zonă de supraveghere, cinci localităţi – Scărişoara, Rusăneşti, Cilieni, Tia Mare şi Izbiceni. Au fost verificate 2.300 de exploataţii cu 7.782 de porci. Iar în 22 octombrie, în localitatea Ştorobăreasa, din judeţul Teleorman, s-a confirmat un al doilea focar de pestă porcină africană şi a trebuit să efectuăm examinarea clinică intrând în zona de supraveghere localităţile: Mihăeşti, Seaca şi Văleni. Au fost examinate în intervalul 22 – 26 octombrie, 6.134 de gospodării cu aproximativ 8.000 de porci”, a precizat Bolborea.

Articolul precedentCum stă Partidul Realitatea în SONDAJE. Evoluţia spectaculoasă care dinamitează scena politică
Articolul următorPorci nedeclaraţi în judeţul Olt, depistaţi de inspectorii DSVSA