Un tânăr în vârstă de 29 de ani, din Bucureşti, a rămas fără permisul de conducere pe următoarele trei luni, după ce a fost depistat, la Caracal cu o alcoolemie de 0,04 mg/l, cel mai probabil din cauza dezinfectantului.

 

Tânărul era în vizită la părinţii săi, când în seara de 6 iunie, în municipiul Caracal, a fost oprit de poliţişti, în urma unei razii de rutină. Fiind supus etilotestului, a reieșit o alcoolemie de 0,00 mg/l alcool pur în aerul expirat.

Câteva minute mai târziu, un al doilea echipaj de poliție, distinct, l-a oprit pe bărbat și i-a măsurat alcoolemia, de unde a reieșit, în mod inexplicabil, un nivel de 0,04 mg/l.

Tânărul susţine că singura explicație ar fi aceea că, cu câteva minute înainte de a fi oprit atât de primul, cât și de al doilea echipaj de poliție, și-a dezinfectat mâinile cu o substanță ce conținea un grad ridicat de alcool.

Pentru a demonstra că nu consumase băuturi alcoolice în acea seară, şoferul a mers imediat, însoțit de polițiști, la Spitalul Municipal Caracal pentru a-i fi recoltate probe de sânge.

Deși polițiștii au realizat că este ar putea fi vorba despre o eroare, ca urmare a alcoolemiei depistate, aceștia i-au reținut tânărului permisul de conducere pentru 90 de zile, i-au înmânat un avertisment și i-au dat dreptul de a circula pe șoselele publice timp de 15 zile.

O săptămână mai târziu, pentru că rezultatul probelor biologice a fost negativ, arătând o alcoolemie de 0,00 mg/l, tânărul a contestat măsura reținerii permisului de conducere și acum solicită despăgubirea pentru cheltuielile cu analizele de sânge, drumurile pe care a trebuit să le parcurgă între București, Caracal şi Slatina și cu zilele de concediu pe care a trebuit să și le ia.

„Consider că alcoolemia de 0,04 mg/l a fost cauzată fie de faptul că înainte cu câteva minute să fiu oprit de ambele echipaje de poliție m-am dezinfectat pe mâini cu o substanță care conținea alcool, iar în momentul în care am suflat în etilotest am pus mâna pe dispozitiv, fie pentru că aparatul etilotest este defect. Vreau să trag un semnal de alarmă privind problemele existente cu legislația în vigoare din România, pentru că procedura de dovedire a nevinovăției este foarte complicată și costisitoare. De asemenea, timpul pe care polițiștii l-au pierdut pentru a mă însoți la spital pentru recoltarea problelor biologice putea fi folosit pentru a depista alți șoferi care pun, într-adevăr, în pericol, viața altor oameni. În plus, nu este normal să suport un asemenea disconfort financiar și moral, fiind nevinovat”, susține bărbatul.

Aceste mai spune că va face sesizări atât la MAI, cât și la Avocatul Poporului și alte instituții abilitate.

Reprezentanţii Poliţiei arată că sancţiunea a fost aplicată conform prevederilor legale.

„Conform legislației privind circulația pe drumurile publice, în cazul în care în urma testării cu aparatul alcooltest rezultatul indică o concentrație de până la 0,40 miligrame pe litru alcool pur în aerul expirat, persoana riscă să fie sancționată contravențional cu 9 la 20 de puncte amendă și suspendarea dreptului de a conduce pentru 90 de zile. Întrucât, în urma testării persoanei respective, aparatul a indicat o concentrație de peste 0,01 miligrame pe litru alcool pur în aerul expirat, polițiștii au aplicat prevederile legislație în vigoare. Orice persoană care se simte lezată poate contesta în instanță măsurile aplicate”, a declarat purtătorul de cuvânt al IPJ Olt, Alexandra Dicu.

Acesta nu este primul astfel de caz înregistrat în România, când aparatul etilotest arată un nivel al alcoolemiei care nu poate fi explicat de consumul de băuturi alcoolice.

 

Articolul precedentCHA CHA LITIX! Circ la marginea Bucureștiului, cu Nicușor și Aurelian
Articolul următorVIDEO. Străzile din Slatina, cuprinse de apă în urma unei ploi torenţiale