Mai mulţi absolvenţi ai Liceului Tehnologic „Alexe Marin” au avut, miercuri, o întâlnire cu elevi de clasa a VIII-a de la două şcoli din Slatina şi una din Sîmbureşti, vorbindu-le celor mai mici despre cum i-au ajutat în carieră competenţele dobândite în anii de liceu. Organizatorul evenimentului este profesorul Valeria Diaconu.
Întâlinirea s-a desfăşurat în cadrul evenimentului Săptămâna Europeană a Competențelor Profesionale VET (ediția a III-a), susținut de Comisia Europeană prin Agenţia Naţională pentru Programe Comunitare în Domeniul Educaţiei şi Formării Profesionale (ANPCDEFP). La eveniment au participat elevi de clasa a VIII-a de la Şcoala „George Poboran” Slatina, Colegiul Naţional „Ion Minulescu” şi Şcoala Gimnazială Sîmbureşti.
Gabriel Dragnea este inginer mecanic, la una dintre societăţile de pe platforma industrială a Slatinei, şi a absolvit Liceul „Alexe Marin”, în urmă cu 16 ani.
„Am absolvit acest liceu în anul 2002, după care au urmat cinci ani frumoşi de facultate, şi revin acum cu emoţii mari. Dacă aş lua de la capăt, aş face acelaşi lucru, din toată inima. Aş urma un liceu tehnologic. Acest lucru este foarte important pentru că, în facultate, am avut colegi care veneau de la alte profile, cărora le era mai greu să se adapteze la cerinţele facultăţii. Unele materii de aici reprezentau începutul noţiunilor de la facultate”, a declarat absolventul.
El a dezvăluit că şi cei doi fraţi ai săi au absolvit acest liceu, urmând o carieră în domeniul tehnic.
„Am fost pasionat de mic de domeniul auto şi aici, la acest liceu, era un astfel de profil – mecanic auto. De aceea am ales şi după aceea Facultatea de Mecanică şi Tehnologie. A fost alegerea mea, atunci când m-am înscris la liceu nu ştiam că voi merge la facultate. A fost o surpriză pentru că în clasa a VIII-a visam să lucrez la un service şi să repar maşini”, a declarat Gabriel Dragnea.
Un alt absolvent, Doru Nicola, a declarat că multe dintre informaţiile dobândite în anii de liceu i-au folosit mai departe, la facultate şi la locul de muncă.
„Am terminat Liceul IPTAPA în 2006, după care am terminat Universitate Politehnica din Bucureşti, la Facultatea de Inginerie Management al Sistemelor Tehnologice. Mă întorc cu mult drag şi cu emoţii pentru amintirile frumoase pe care le-am trăit. Am dobândit foarte multe lucruri în cadrul acestui liceu, mi-au fost de folos materiile învăţate aici pentru următoarea etapă, pentru facultate, lovindu-mă de materii şi denumiri şi tot felul de abordări tehnice”, a declarat Nicola.
La eveniment a participat şi inspectorul şcolar pentru Învăţământul Profesional şi Tehnic, Vera Rachină.
„Mă bucur să particip la acest eveniment organizat de către colegii mei de la Liceul Tehnologic «Alexe Marin». Este un prilej pentru a începe acţiunile de popularizare a învăţământului profesional şi a învăţământului profesional dual, în judeţul nostru. În cadrul acestui eveniment, vom evidenţia avantajul de a fi absolvent al unui liceu tehnologic atât pentru integrarea pe piaţa muncii, cât şi petru a continua studiile, în învăţământul superior, în profilul tehnic. Ne mândrim cu foştii absolvenţi, sperăm să avem cât mai multe solicitări de a se înscrie actualii elevi de clasa a VIII-a, din vară, la liceele tehnologice”, a declarat Vera Rachină.
La rândul său, directorul liceului, Marian Croitoru, şi-a exprimat speranţa că evenimentul şi-a atins utilitatea.
„De trei ani, sărbătorim Săptămâna europeană a competenţelor europene de tip VET. În Europa, din statistici reiese că peste 100 de milioane de oameni lucrează în acest domeniu. Aceste competenţe presupun, în primul rând, legătura dintre teorie şi practică, prin cursurile profesionale organizate, prin stagiile de practică şi prin întâlnirile de acest gen. Sperăm ca această acţiune să aibă un succes deosebit în rândul tinerilor şi al agenţilor economici din Slatina şi nu numai”, a declarat Croitoru.