Lucrările de asfaltare a primului segment al minicenturii ocolitoare a Caracalului au încept, miercuri, investiţia ridicându-se la peste 1,8 milioane lei, TVA inclusă.

Viceprimarul municipiului Caracal, Octavian Stănescu, a explicat că după finalizarea investiţiei, tot traficul greu va fi deviat pe această stradă nouă.

„Primul segment al minicenturii ocolitoare, strada Walter Marăcineanu, se asfalteză. Chiar dacă pentru unii dintre caracaleni această investiție părea a fi nerealizabilă, iată că acest proiect începe să prindă viaţă. Varianta de ocolire pe zona de Nord a municipiului Caracal are o lungime de 1,81kilometri. Valoarea întregului proiect este de 1.862.406,70 lei cu TVA, finanţat prin Programul Naţional de Dezvoltare Locală, etapa I. După ce minicentura va fi dată în folosinţă, traficul greu nu va mai trece pe strada Ţepeș Vodă, ci va fi deviată pe noua arteră”, a declarat Stănescu.

Centura de nord sau minicentura Caracalului va avea 1,8 kilometri, iar finanţarea este asigurată de Ministerul Dezvoltării, prin Programul Naţional de Dezvoltare Locală (PNDL) 1. Autorităţile au finalizat deja procedura de atribuire a contractului, valoarea investiţiei ridicându-se la aproximativ 2,5 milioane lei.

Traseul minicenturii de ocolire a Caracalului începe de la intrarea dinspre Slatina, imediat în stânga.

Între timp, a fost inaugurată centura de ocolire a municipiului Caracal, construită de CNAIR. Lucrarea a fost finalizată la finalul lunii mai, la şapte ani de la începerea investiţiei.

Lucrările la centura de ocolire a municipiului Caracal au început pe 4 mai 2011, dar contractul a fost reziliat pe 4 decembrie 2012, deoarece progresul fizic la data transmiterii înştiinţării de reziliere era de 16,85%. Abia în 2014, contractul de lucrări a fost atribuit prin licitaţie deschisă firmei S.E.C.O.L. – Societa Edile Costruzioni e Lavori S.p.A., având o durată de execuţie de 12 de luni şi o perioadă de garanţie a lucrărilor de 24 luni. Nici acest termen nu a fost respectat, recepţia finală fiind făcută abia acum.

La începutul anului 2017, Guvernul a alocat 1,5 milioane lei pentru finalizarea centurii ocolitoare a Caracalului. Banii alocaţi ar fi trebuit să ajungă pentru finalizarea celor trei sensuri giratorii care leagă varianta de reţeaua existentă de drumuri. Cele trei sensuri giratorii erau prevăzute în proiectul de reabilitare a DN6 Alexandria – Craiova, investiţie care ar fi trebuit finalizată înaintea centurii ocolitoare. Cum DN6 a rămas fără constructor, iar centura a fost finalizată, CNAIR a trebuit să lanseze un proiect separat pentru sensurile giratorii.

Lipsa unei legături a drumului de ocolire cu reţeaua rutieră existentă nu este prima problemă întâmpinată în construcţia centurii Caracalului. Anul trecut, CNAIR a trebuit să facă noi exproprieri pentru a putea fi relocaţi mai mulţi stâlpi de iluminat dintr-un sens giratoriu, dar şi de pe traseul centurii de ocolire.

Contractul pentru construcţia variantei de ocolire a municipiului Caracal are o valoare de 44.472.173,75 lei, fără TVA.

Articolul precedentStănescu critică rezoluţia PE şi raportul MCV: „Primim așa-zise «recomandări» să ne ignorăm Constituția și alte «ținte de atins» pentru a fi considerați egali cu celelalte state membre“
Articolul următorProiectul pentru construcția creșei și grădiniței de la unitatea militară, depus într-o lună