Grupul Alro a înregistrat un profit net de 154 milioane lei, în primul semestru al anului 2018, comparativ cu un profit net de 187 milioane lei, realizat în aceeaşi perioadă a anlui trecut. Cifra de afaceri a Grupului a crescut în această perioadă până la 1,56 miliarde lei, de la 1,38 miliarde lei, suma înregistrată în S1 2017.

Preşedintele Consiliului de Administraţie al Alro, Marian Năstase, a afirmat că, în prima jumătate a acestui an, Grupul  a continuat să-şi consolideze poziția pe piețele internaționale, concentrându-se atât pe programul de investiții pentru a crește calitatea și gama de produse, cât și pe implementarea măsurilor de control al costurilor.

„Prima jumătate a anului 2018 a fost caracterizată de un context pozitiv pe piețele internaționale, cu o creștere constantă a cotațiilor aluminiului. Creșterea cererii și a producției au fost, însă, contrabalansate de alți factori de piață, precum deprecierea cursurilor de schimb și creșterea costurilor materiilor prime, care au afectat întreaga piață europeană. Strategia ALRO pe termen lung de control al costurilor și atenția sporită acordată creșterii eficienței operaționale a limitat impactul negativ asupra rezultatelor financiare, ajutând Compania să obțină profit pentru acționarii săi”, a afirmat Năstase.

Potrivit unui comuniat de presă, în prima jumătate a anului 2018, vânzările realizate de Grupul Alro au constat în produse cu valoare adăugată mare și foarte mare, atât în ​​segmentul primar, cât și în segmentul procesat. Astfel, s-au înregistrat vânzări mai mari de sârmă și cabluri, în timp ce vânzările de produse din aluminiu procesat au rămas la același nivel cu cel înregistrat în S1 2017, Compania consolidându-și activitatea în categoria produselor complexe. Vânzările de aluminiu primar au ajuns la 67.000 de tone în S1 2018, de la 62.000 de tone în S1 2017, în timp ce vânzările de aluminiu procesat au fost de 56.000 de tone.

Aceeaşi sursă afirmă că, în primul semestru al anului 2018, cotația medie LME a ajuns la 2.209 USD/tonă, comparativ cu 1.880 USD/tonă, înregistrată în S1 2017. Ca urmare a unei piețe dinamice a aluminiului, vânzările totale au atins 1,56 miliarde de RON în S1 2018, față de 1,38 miliarde de RON în S1 2017. Cu toate acestea, costul mai ridicat al materiilor prime, împreună cu deprecierea leului, au influențat rezultatul pentru această perioadă, Grupul Alro înregistrând un profit de 154 milioane lei în S1 2018, față de 187 milioane lei în S1 2017.

„În prima jumătate a anului 2018, Grupul a continuat să implementeze strategia de creștere a gamei de produse și a calității acestora, alături de reducerea costurilor și îmbunătățirea eficienței operaționale. Programul de investiții se axează pe reducerea consumului specific al Alro, creșterea calității produselor laminate la cald, îmbunătățirea eficienței echipamentelor și creșterea competitivității globale a Alro. Programul de investiții al Companiei aprobat pentru întregul an a fost de 61 milioane USD, iar în S1 2018, doar Alro a efectuat cheltuieli de capital în valoare de peste 33 milioane USD (127 milioane lei) la Slatina, în proiecte strategice, cum ar fi modernizarea cuvelor de electroliză care, pe termen mediu, vor contribui la reducerea consumului specific de energie, menținând în același timp aceeași producție/ cuvă/ zi”, se arată în comunicatul citat.

Compania a investit, de asemenea, în diversificarea portofoliului de clienți. Prioritare au fost proiectele de cercetare pentru aplicații industriale de înaltă calitate și de îmbunătățire a tehnologiei de hidroxid de aluminiu, ambele proiecte fiind co-finanțate de Fondul European de Dezvoltare Regională prin Programul Operațional pentru Competitivitate 2014-2020, precum și înlocuirea unor echipamente existente în vederea susținerii nivelului producției bugetate.

În urmă cu două luni, companiile ruseşti Vimetco şi Conef, cei mai mari acţionari ai Alro, au anunţat o ofertă publică de vânzare a acţiunilor companiei, fără a specifica câte acţiuni vor fi scoase la vânzare.

Articolul precedentConstrucţia celei de a doua centuri de ocolire a Caracalului, sistată
Articolul următorClubul Nautic şi Bazinul de înot din Slatina, închise pe 15 august