Pe lângă lipsa unor centre de zi, bătrânii din majoritatea localităților județului nu primesc nici ajutorul medical de care ar avea atâta nevoie. În afară de medicul de familie, care ajunge rar sau niciodată în casa bolnavilor, le-ar putea da o mână de ajutor asistentul medical comunitar. Dacă acesta ar exista și dacă s-ar implica în rezolvarea problemelor persoanelor vulnerabile. În Slatina, sistemul funcționează bine și se va extinde.
Direcția de Sănătate Publică oferă finanțare primăriilor pentru a plăti asistenți medicali comunitari. Aceștia au misiunea să îi ajute pe bolnavii aflați în dificultate să își procure medicamentele sau să ajungă la doctor. În Slatina, spre exemplu, sunt deocamdată trei persoane cu astfel de atribuții, care monitorizează atât cât pot persoanele singure care au probleme medicale. Serviciul se va extinde, spun reprezentanții Direcției de Protecție și Asistență Socială, care vor să îi sprijine cât mai mult pe cei bolnavi și neajutorați.
„Ne bazăm foarte mult și pe asistența comunitară și, cu banii veniți de la Ministerul Sănătății se plătesc salariile asistenților medicali comunitari, care pot merge în orice familie în care există persoane vulnerabile. Cu aceste persoane, care în Slatina sunt doar trei deocamdată, dar în timp se va extinde serviciul, putem ajunge în casa persoanelor care au nevoie de sprijin”, a explicat Nora Popescu, directorul DPAS Slatina.
Asistenții medicali comunitari le sunt de ajutor vârstnicilor care nu pot să ajungă la farmacie să își ia medicamentele, dar și celor înregistrați cu boli grave, care locuiesc singuri.
Și în multe sate aceste servicii funcționează, cel puțin pe hârtie. Ar fi peste 100 de asistenți medicali comunitari care ar trebui să aibă în grijă și bătrânii singuri și bolnavi. Dar sunt prea puține cazurile în care ei vin cu adevărat în curtea celor neajutorați, să le spună despre serviciile pe care le oferă.