Un bărbat în vârstă de 63 de ani, din Corabia, a ajuns la spital, marți seara, cu arsuri de gradul III după ce a încercat să stingă un incendiu de vegetație uscată, care între timp i-a distrus autoturismul.

Purtătorul de cuvânt al ISU Olt, Victor Enuș, a declarat că, la sosirea echipajelor, incendiul se manifesta la vegetația uscată și la autoturismul aflat în apropierea zonei incendiate.

Pompierii au lichidat în scurt timp incendiul, dar autoturismul a fost distrus în totalitate.

Proprietarul autoturismului și terenului, în vârstă de 63 de ani, din orașul Corabia, a încercat lichidarea incendiului înainte de sosirea echipajelor de intervenție și a suferit arsuri la fața și membrele superioare.

„Acesta a fost preluat de echipajul SAJ, conștient, cu arsuri de gradul III la fața și membrele superioare și transportat la Spitalul Corabia”, a declarat reprezentantul ISU Olt.

Conform Ordonanţei de Urgenţă nr. 195 din 2005 privind protecţia mediului, cu modificările şi completările ulterioare, este interzisă arderea miriştilor, stufului, tufărişurilor sau vegetaţiei ierboase, fără acceptul autorităţii competente pentru protecţia mediului şi fără informarea, în prealabil, a serviciilor publice comunitare pentru situaţii de urgenţă.

Nerespectarea acestei prevederi legale se sancţionează cu amendă contravenţională al cărei cuantum este cuprins între 3.000 – 6.000 lei pentru persoane fizice şi respectiv între 25.000 – 50.000 lei persoane juridice.

Conform Hotărârii Guvernului României nr. 537/2007 privind stabilirea şi sancţionarea contravenţiilor la normele de prevenire şi stingere a incendiilor, efectuarea unor lucrări de arderi a resturilor vegetale fără întrunirea condiţiilor legale şi, respectiv, fără luarea măsurilor de evitare a propagării la construcţii, depozite, culturi agricole, păduri, plantaţii şi alte vecinătăţi constituie contravenţii şi se sancţionează cu amendă de la 1.000 la 2.500 lei.

Ordinul comun al ministrului agriculturii şi dezvoltării rurale şi al ministrului mediului şi pădurilor nr. 30/147 din 8 februarie 2010 pentru aprobarea bunelor condiţii agricole şi de mediu în România, stabileşte că nu este permisă arderea miriştilor şi a resturilor vegetale pe terenul arabil şi respectiv faptul că nu este permisă arderea vegetaţiei pajiştilor permanente.

În condiţiile în care este necesară arderea miriștilor pentru combaterea dăunătorilor și au fost obţinute aprobările prevăzute de legislaţia în vigoare, arderea vegetației uscate se face cu respectarea următoarelor măsuri:
– condiţii meteorologice fără vânt;
– parcelarea miriştii în suprafeţe de maximum 10 ha, prin fâşii arate;
– izolarea zonei de ardere faţă de căile de comunicaţie, construcţii, culturi agricole vecine, instalaţii, fond forestier, prin executarea de fâşii arate;
– desfăşurarea arderii numai pe timp de zi;
– asigurarea, până la finalizarea arderii, a personalului de supraveghere şi stingere a eventualelor incendii;
– asigurarea, pentru suprafeţe de ardere mai mici de 5 ha, a substanţelor şi mijloacelor de stingere necesare.

Articolul precedentAsistenții medicali comunitari, mulți în organigramă, dar puțini pe teren
Articolul următorCJ Olt urmează să aprobe o hotărâre pentru ca şi referendumul pentru Olt-Romanaţi să se desfăşoare pe parcursul a două zile