Aleşii judeţeni au aprobat, joi, alocarea di Fondul de rezervă a unei sume de bani necesare achiziţionării laboratorului modular de biologie moleculară ce va permite testarea pentru coronavirus a 196 de persoane, într-o singură zi.

Laboratorul va intra în dotarea Spitalului Judeţean de Urgenţă Slatina. Valoarea totală a investiţiei se ridică la un milion de lei.

„Am aprobat alocarea din Fondul de rezervă a sumei de 380.000 lei pentru a asigura o parte din banii necesari achiziţionării laboratorului modular pentru Spitalul Judeţean de Urgenţă Slatina. Restul sumei, până la un milion de lei cât este valoarea achiziţiei, provine din schimbarea destinaţiei unor bani. Am renunţat la achiziţionarea unui alt aparat pentru spital şi banii au fost direcţionaţi către laborator. Totodoată, astăzi am inclus în planul de achiziţii acest laborator”, a declarat preşedintele CJ Olt, Marius Oprescu.

Laboratorul va putea fi folosit pentru depistarea unei largi patologii (infecții transmisibile HBV, HCV și HIV precum și Helicobacter pylori; mutații genetice complexe precum cele caracteristice patologiilor oncologice, precum BRCA – esențial în diagnosticul și tratamentul cancerului colorectal, gastric, pancreatic, de sân și ovarian, prostată, renal, de piele, dar și cancerul sistemului nervos central; hepatite A, B, C , D și G; infecții transmise pe cale sexuală; viruși herpetici; boli transmise de căpușe, precum Borrellia; tuberculoză; Human Papilloma Virus), dar va avea posibilitatea de extindere continuă a capabilității de detecție, prin intermediul testelor ce vor fi dezvoltate de către producători, proporțional cu încercările viitoare.

Proiectul presupune realizarea unei structuri modulare din trei corpuri detașabile și transportabile ce asigură fluxul de lucru al unui laborator de biologie moleculară complex și complet conform normelor și standardelor actuale.