O autospecială dotată cu mijloace de comunicaţii şi supraveghere de ultimă generaţie a fost operaţionalizată la Jandarmeria Olt, „Big-brother”-ul mobil putând furniza imagini şi flux informaţional, în timp real.

Noul sistem a fost prezentat, joi, în cadrul unei conferinţe de presă susţinută de conducerea Jandarmeriei Olt, la sediul inspectoratului.

Adjunctul inspectorului şef, locotenent colonelul Cristinel Milcu, a declarat că autospeciala este deservită de un echipaj specializat.

„Centrul de comunicaţii mobil furnizează serviciile de comunicaţii voce, date, video pentru un punct de comandă. Totodată, prin intermediul echipamentelor de transmisie date la distanță, link-uri radio, asigură extinderea infrastructurii de telecomunicaţii în zone în care aceasta este deficitară, prin utilizarea reţelei ce aparține Serviciului de Telecomunicații Speciale”, a explicat reprezentantul Jandarmeriei Olt.

Totodată, centrul mobil asigură toată gama de servicii IT și de comunicații care sunt disponibile și la sediul inspectoratului.

„Astfel, putem vorbi de legături telefonice prin Rețeaua de comunicații voce date a MAI, legături telefonice în reţelele de Telefonie Operativă şi în rețeaua Inter Cooperare administrată de STS. O altă facilitate oferită de centrul mobil este organizarea de videoconferinţe prin intermediul rețelelor interne sau prin intermediul rețelelor STS. Pentru operativitate în timpul desfășurării misiunilor CCM-ul oferă acces la toate bazele de date necesare pentru îndeplinirea atribuțiilor de serviciu și de asemenea oferă poştă electronică internă neclasificată pentru un schimb permanent de informații cu sediul unității sau sediile altor unități din sistemul de apărare și ordine publică. În centrul mobil sunt asigurate comunicaţii radio în standard TETRA și comunicații radio în rețelele convenționale”, a mai explicat locotenent colonelul Milcu.

Din punct de vedere al realizării legăturilor, partea cea mai importantă este asigurarea transmisiilor video din timpul intervențiilor. Astfel, CCM dispune de două sisteme independente de transmisie video: sistemul 4G prin intermediul rețelelor publice de telefonie mobilă și sistemul video cu transmisie prin RCVD.

„Sistemul 4G este folosit pentru asigurarea transmisiilor video din mişcare.Toate imaginile sunt stocate local şi vizualizate în direct prin intermediul unui server de streaming video de la nivelul IGJR. Sistemul video cu transmisie prin RCVD poate fi folosit în staționare când este realizată conexiunea și asigură de asemenea stocarea imaginilor furnizate  de camera speeddome atașată. În concluzie, CCM-ul este o soluție modernă pentru  cu  rolul de a furniza factorului decizional un flux informaţional pentru sprijin în luarea celor mai eficiente decizii”, a conchis adjunctul inspectorului şef al Jandarmeriei Olt.

Investiţia s-a ridicat la aproximativ 80.000 lei, potrivit reprezentanţilor IJJ Olt. Aceştia au adăugat că Centrul de comunicaţii mobil poate fi folosit şi de alte instituţii partenere, însă până acum nu au existat solicitări de acest tip.

Articolul precedentVacanță de vis pentru copiii aflați în grija statului- FOTO
Articolul următorFără incidente, dar cu sute de absenţi, la ultima probă a Evaluării Naţionale