Oraşul Slatina este menţionat în rapoartele agenţiei de informaţii americane, CIA, potrivit documentelor declasificate recent. Astfel, oficialii SUA erau informaţi de pagubele produse, în „oraşul industrial Slatina” şi în nordul acestuia, de inundaţiile din mai-iunie 1970.

Din document aflăm că râul Olt şi-a ieşit din matcă, iar fotografiile din satelit confirmau dezastrul.

„Nordul Slatinei. Râul Olt şi-a ieşit din matcă, în nordul Slatinei, în sud-centrul României. Se poate vedea unde acest lucru s-a întâmplat (…) În zona Slatinei. Se poate vedea cum râul Olt şi-a depăşit canalul, în apropiera oraşului industrial Slatina”, se precizează în raport.

Americanii mai notau că ploia înregistrată în lunile mai şi iunie ale anului 1970 au provocat pagube materiale importante, sute de oameni au murit şi alte mii au rămas fără case.

„Inundaţii în România, mai-iunie 1970

Ploaia torenţială din România, înregistrată în lunile mai şi iunie, a cauzat inundaţii severe în majoritatea zonelor de importanţă economică şi agricolă a ţării. Potrivit raportărilor, sute de oameni au fost ucişi şi mii au rămas sinistraţi. Transmisiunile televizate şi radiofonice cât şi cele ale ziarelor şi revistelor arată că inundaţiile au pus în pericol economia înmod serios. Deşi dimensiunea pagubelor este necunoscută, aproximativ un milion de acri de teren arabil rămâne sub apă. Au fost afectat transproturile, locuinţele şi liniile de comunicaţii, iar autorităţile din România se tem că izbucnirea unor epidemii, ca urmare a inundaţiilor”, se mai arată în raport.

Cea mai mare colecţie de documente declasificate ale CIA este de acum accesibilă online. Cele peste 930 000 de documente, care însumează mai mult de 12 milioane de pagini, au fost până acum disponibile numai la Arhivele Naţionale din Maryland, potrivit historia.ro.

Articolul precedentE oficial! Pesta porcină a ajuns și la Dăneasa
Articolul următorDistribuirea tichetelor sociale se face de la sediul DPAS