Directorul Agenţiei pentru Finanţarea Investiţiilor în Agricultură (AFIR), Adrian Chesnoiu, a declarat, joi, în judeţul Olt, că asocierea producătorilor agricoli în cooperative este cheia succesului în viitor.

Chesnoiu a dezvăluit că cei din cooperative vor primi un sprijin mai mare cu 25%, decât ceilalţi solicitanţi de finanţare europeană.

„De un an şi jumătate am fost în negociere cu Comisia Europeană şi am reuşit să obţinem un sprijin majorat de 25% pentru cooperative. A fost, în primă fază, o inflamare din partea beneficiarilor că sunt prioritizate cooperativele, dar eu pariez pe cooperative şi vă spun că în viitor aceasta va fi cheia succesului: beneficiari mai micuţi, care n-au forţă de negociere mare cu hipermarketurile, care se asociază şi împreună sunt mult mai puternici”, a declarat Adrian Chesnoiu.

Directorul AFIR a explicat că uniţi în cooperative producătorii agricoli vor fi avantajaţi la negocierea preţurilor de desfacere cu retailerii.

„Imaginaţi-vă ce înseamnă să cumperi inputuri pentru şapte hectare şi ce înseamnă să faci acest lucru pentru 200 de hectare. Dacă 10 beneficiari s-ar uni într-o cooperativă, cu siguranţă că rezultatele ar fi altele”, a conchis Chesnoiu.