18 de la înfiinţarea primei Agenţii de plăţi pentru fondurile europene de dezvoltare rurală şi a structurii sale aferente Regiunii de dezvoltare 4 Sud-Vest-Craiova au fost marcaţi, joi, printr-o serie de vizite la doi dintre beneficiarii PNDR din judeţul Olt.

Printre cei prezenţi s-au numărat directorul Agenţiei pentru Finanţarea Investiţiilor Rurale (AFIR), Adrian Chesnoiu, dar şi directorul, Centrului Regional AFIR Craiova, Daniel Bărbulescu. Delegaţia oficială a vizitat mai întâi un service auto, realizat în comuna Slătioara, cu o finanţare peste 133.000 de euro, prin Submăsura 6.4 – Investiţii în crearea şi dezvoltarea de activităţi neagricole. Investiţia a vizat modernizarea service-ului prin achiziţia de echipamente şi dotări necesare.

Ulterior, a fost vizitată plantaţia de meri a familiei Şerban din Găneasa, care a primit o finanţare de peste 239.000 de euro, prin Submăsura 4.1a – Investiţii în exploataţii pomicole. Investiţia a presupus dotarea plantaţiei de 6,66 hectare cu utilaje agricole moderne şi cu o plasă antigrindină şi antiinsecte.

„Cred că ceea ce spun eu este puţin şi cel mai bine este să vedem ceea ce se face prin fondurile europene şi acesta a fost principalul motiv pentru care, în drumul meu spre colegii de la Centrul Regional 4, m-am oprit  şi o să continui câteva vizite la beneficiari. Suntem la o investiţie realizată prin submăsura 6.4, o investiţie destinată activităţilor non-agricole, finanţate prin Programul Naţional de Dezvoltare Rurală, un proiect care arată modul în care se desfăşoară implementarea proiectelor cu fonduri europene: o cerere de finanţare depusă în iunie 2017, s-a semnat contractul în februarie 2018, realizat integral. Iată că suntem în luna octombrie şi deja este o investiţie funcţională, cu clienţi şi cu realizări economice”, a declarat Adrian Chesnoiu.

El a adăugat că este nevoie ca, pe lângă agricultură, în satul românesc să se dezvolte şi altfel de investiţii, care să confere aceleaşi facilităţi în mediul urban ca şi în oraşe.

„Cred că acest Program Naţional de Dezvoltare Rurală a îmbinat foarte bine atât activităţile agricole, cât şi activităţile non-agricole şi a oferit posibilitatea dezvoltării unor mici afaceri în mediul rural astfel încât, pe lângă agricultura clasică realizată în România, să se dezvolte şi afaceri mai micuţie, afaceri de nişă, care să fie un suport pentru activitatea principală. Sunt investiţii extrem de importante pentru mediul rural pentru că ne dorim ca tinerii să vină la sat şi pentru a-i şi putea păstra în satul românesc trebuie să  le oferim toate facilităţile de care ei ar beneficia dacă ar locui în zona urbană”, a mai spus el.

Aproape 900 de milioane de euro au intrat în regiunea Olteniei, în ultimii 18 ani, prin Programul Naţional de Dezvoltare Rurală. În judeţul Olt, în exerciţiul financiar 2014-2020 al programului, au fost finanţate aproape o mie de proiecte

„În Oltenia, în cele două exerciţii programatice ale AFIR-ului, au fost foarte multe proiecte, în jur de 20.000, iar bani efectiv s-au plătit în jur de  900 de milioane de euro. În judeţul Olt, în ultimul program, s-au depus 1.817 proiecte, beneficiari publici şi privaţi, iar selectate şi finanţate au fost 917. Este deci o rată de peste 50%, foarte bună pentru judeţul Olt, care a contat foarte mult pentru dezvoltarea durabilă a satului din Oltenia”, a declarat Daniel Bărbulescu.

Acesta a arătat şi care sunt cele mai solicitate măsuri de către fermierii olteni.

„Este acea celebră instalare a tânărului fermier, care îi ajută pe tineri să vină în satul românesc. Nu în ultimul rând,beneficiarii publici sunt foarte interesaţi de asfaltarea drumurilor agricole pentru accesul mai uşor, iar acum vin tare din urmă măsurile 6.4 şi 6.2, măsuri non-agricole, făcute pentru a diversifica agricultura clasică şi sursele de venit. Şi acestea sunt binevenite pentru fermieri”, a mai spus Bărbulescu.

Articolul precedentUn TIR încărcat cu porci s-a răsturnat pe un drum naţional din Olt. Aproape 200 de animale au murit – VIDEO
Articolul următorDirectorul AFIR anunţă mai mulţi bani UE pentru cooperativele agricole