Informaţiile publicate de un site cu postări periodice privind apariţia virusului pestei porcine în judeţul Olt au fost infirmate oficial de Direcţia Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor (DSVSA).

DSVSA dezminte că peste porcină africană ar fi apărut la porci mistreţi vânaţi pe teritoriul unui fond cinegentic din judeţul Olt. Totodată, instituţia a lansat un apel ca astfel de zvonuri să numai fie colportate.

„DSVSA Olt face apel la toate publicaţiile din judeţul Olt de a evita transmiterea către populaţie de informaţii false şi, de asemenea, solicită ca orice ştire în legătură cu apariţia acestei boli deosebit de grave în judeţul Olt să fie bazată pe informaţii concret dovedite prin buletine de analiză emise de laboratoare acreditate”, se arată într-un comunicat remise de instituţie.

Potrivit ANSVSA, pesta porcină africană evoluează în 11 judeţe, 190 de localităţi, cu un număr total de 826 de focare (dintre care 11 în exploataţii comerciale industriale, unul în abatorul aparţinând unei ferme şi unul într-o exploataţie comercială de tip A) şi 46 de cazuri la mistreţi, iar în total au fost eliminaţi 159.645 de porci afectaţi de boală.

Pesta porcină africană nu afectează oamenii, neexistând nici cel mai mic risc de îmbolnăvire pentru oameni, acest virus având, însă, impact la nivel social din punct de vedere economic.

Articolul precedentLaboratorul DSVSA Olt, undă verde pentru efectuarea de teste pentru pesta porcină
Articolul următorDouă referendumuri, în judeţul Olt, pe 7 octombrie