În comuna olteană Dobrosloveni se vor putea produce cărămizi și pavele romane, realizate după metodele folosite în urmă cu două milenii. Asta după ce arheologii și geologii au descoperit, prin studii, compoziția și modul în car erau realizate. Metodele vor fi brevetate, iar autoritățile locale vor să le producă într-o fabrică pe care să o deschidă în Dobrosloveni.
Descoperite în situl arheologic Romula din Dobrosloveni, cărămizile și pavelele romane au fost studiate intens în ultimii ani de arheologi și geologi. Acestea sunt renumite pentru rezistența lor, iar cercetătorii au vrut să afle cum au fost produse ele, în urmă cu 2.000 de ani. Au analizat în detaliu, la Institutul de la Măgurele, atât lutul cât și procedeul de ardere și au ajuns la formula folosită de romani. „Avem în curs de brevetare o invenție despre cărămizile romane. Este unicat în România așa ceva și avem tot felul de investigații pe materiale de la Romula, la București”, a spus arheologul Mircea Negru.
Primăria Dobrosloveni și Consiliul Județean susțin acest demers de obținere a brevetului pentru cărămizile și pavelele romane. Mai mult, vor să realizeze un proiect prin care să construiască o fabrică în care să se producă acest tip de materiale durabile.