Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale a dat startul unei noi sesiuni de depuneri de proiecte pentru modernizarea infrastructurii secundare de irigații. Finanțarea, în valoare de câte un milion de euro, se adresează organizațiilor de udători, în Olt fiind pregătite pentru această etapă 25 de proiecte.
Organizațiile utilizatorilor de apă pentru irigații care nu au reușit să retehnologizeze încă vechile stații de punere sub presiune mai au o șansă. A fost lansat anunțul de primire de noi proiecte finanțate prin PNDR pentru submăsura 4.3 „Investiții pentru dezvoltarea, modernizarea sau adaptarea infrastructurii agricole și silvice”- componenta infrastructură de irigații. „peste această sesiune este disponibilă o valoare de 200 de milioane de euro. La nivelul Județului Olt, din discuțiile cu fermierii cu organizațiile de udători înființate recent, pentru sesiunea aceasta vor fi depuse în jude de 25 de proiecte. Le au gata pentru a depune cererea de finanțare pentru a beneficia de un milion de euro pe fiecare stație de punere sub presiune”, a declarat Florin Barbu, director general ANIF.
Noutatea acestei sesiuni de depunere de proiecte este reprezentată de faptul că 30% din valoarea proiectului reprezintă bani ce pot fi cheltuiți pentru achiziționarea de echipamente care să ducă apa la plante. „Majoritatea proiectelor care vor fi depuse sunt în zona terasa Corabia, mai puține pe Terasa Caracal. Stoenești-Vișina vine iar cu multe proiecte, la fel și pe amenajarea Bucșani-Cioroiu, aducțiunea Găneasa”, a mai precizat Florin Barbu.
În sesiunile anterioare, astfel de proiecte au fost accesate atât de fermierii care dețin suprafețe mari cultivate cu cereale cât și de cultivatorii de legume. La Urzica, de exemplu, patru dintre proiectele depuse vizează investiții pentru irigarea legumelor.