Bine cunoscută pentru vestigiile romane descoperite în situl arheologic de la Reșca, comuna Dobrosloveni va găzdui, de anul acesta, un festival roman. Este primul eveniment de acest gen organizat în județ, iar autoritățile își propun să îl promoveze atât în țară cât și peste hotare. Vor să atragă astfel cât mai mulți turiști, mai ales că în localitate sunt și vestitele cabane de vânătoare ale lui Nicolae Ceaușescu, ce oferă spații de cazare într-un decor spectaculos.

Primăria Dobrosloveni, în colaborare cu administrația locală din orașul bulgăresc Mezdra organizează anul acesta un festival roman în localitatea olteană renumită pentru situl arheologic Romula Malva. Finanțarea activităților din cadrul festivalului se face în cea mai mare parte din fonduri europene, printr-un proiect a cărui lansare a avut loc astăzi. La evenimentul organizat în incinta cabanei de vânătoare din satul Reșca au luat parte și partenerii bulgari. Ei au fost primiți cu pâine și sare de olteni și invitați să viziteze spațiile de cazare folosite în trecut de Nicolae Ceaușescu.

Oaspeții au fost fascinați de frumusețea cabanei aflată în interiorul celei mai mari păduri din zona de câmpie a României- 6.000 de hectare și un fond de vânătoare masiv.

„Este un loc foarte interesant și autentic. Natura este conservată și toate aceste animale pe care le-am văzut au fost impresionante. Este un lucru bun că un asemenea loc a fost conservat și că oamenii pot vedea cum foștii lideri comuniști trăiau. Istoria este conservată și oamenii pot vedea aceste lucruri: bună sau rea, aceasta este istoria”, a spus Elena Nanova, reprezentant Primăria Mezdra.

Festivalul roman de la Dobrosloveni nu este numai un eveniment menit să atragă turiști, ci și unul care are la bază informații științifice valoroase. Arheologul Mircea Negru a explicat că toate activitățile vor fi realizate astfel încât să transpună cât mai bine realitățile perioadei respective, așa cum rezultă ele din studiile istorice. „Vrem să punem la baza festivalului informația științifică, pentru că atunci când construiești o casă trebuie să ai o fundație solidă. Asta înseamnă că facem un festival cât mia aproape de realitate. Studiul nostru conține numele unor veterani militari romani de la Romula, numele unor sclavi, numele împăratului Filip Arabul, care a fost aici”, a precizat Mircea Negru.

Organizatorii au anunțat deocamdată doar o parte din activitățile ce se vor desfășura în luna august la Dobrosloveni. Restul sunt surprize ce vor fi dezvăluite vizitatorilor. „În cadrul proiectului vor fi foarte multe activități, de la ateliere de tras cu arcul, olărit, tehnici de lupte și tehnici medicale, dar și multe alte surprize pe care nu le dezvăluim încă”, a spus  Gheorghe Tudorașu, primarul comunei Dobrosloveni.

Festivalul roman de la Dobrosloveni se desfășoară între 22 și 25 august, în apropierea sitului arheologic Romula Malva din satul Reșca. Organizatorii se vor inspira și festivalul organizat de câțiva ani în cetatea Kaleto, din orașul Mezdra, Bulgaria.

 

Articolul precedentCând începe colectarea gunoiului din judeţ. Anunţul făcut de CJ Olt
Articolul următorLegumicultori olteni, în vizită la cooperativa care le va duce producția către supermarketuri