Unul din cele 68 de depozite industriale neconforme pentru care România riscă sancțiuni mari din partea Uniunii Europene se află în satul Braneţ din Bîrza, Olt. Comisarii de mediu au făcut zeci de vizite şi au stat de vorbă cu reprezentanţii societăţii, dar aceştia nu au rezolvat problema.

Electrocarbon şi fosta societate SMR Balş deţineau cele două halde industriale neconforme pentru care judeţul Olt era pe lista ruşinii la Comisia Europeană. Societatea din Slatina a reuşit să închidă groapa, în timp ce actualii proprietari ai fabricii din Balş sunt încă în abatere, spun comisarii de mediu.

„Depozitul neconform aparține SC Vespa Investments & Consulting SRL Ștefănești, fostul SMR. Pentru încălcarea prevederilor legale, în anul 2017, au fost aplicate două sancțiuni în valoare de 90.000 lei, în 2018 a fost aplicată o sancțiune de 40.000 lei și notificare de suspendare a acordului de mediu a fost trimisă către APM: În 2019 au fost verificate măsurile stabilite prin actul de control și s-a constatat că societatea nu a respectat aceste măsuri. A fost aplicată sancțiune de 50.000 lei și s-a propus APM Olt emiterea decizie de suspendare a acordului de mediu. Acum suntem în perioada suspendării, care durează aproximativ 6 luni.

Momentan, Curtea Europeană de Justiție a soluționat dosarul spunând că suntem în culpă, dar nu s-a aplicat sancțiunea. Ne- am asumat niște răspunderi în fața Uniunii Europene și trebuie să le ducem la îndeplinire”, a spus Mihai Chivu, comisar la Garda de Mediu Olt.

Societatea a contestat în instanţă toate sancţiunile aplicate de comisarii de mediu.

Articolul precedentPolițiștii au deschis un dosar penal, în urma scandalului de la Spitalul Slatina
Articolul următorMagazin din Slatina, ţepuit prin metoda „pay point”