Şapte clase de învăţământ profesional dual vor funcţiona în judeţul Olt, din următorul an şcolar, această formă de învăţământ extinzându-se şi în oraşele Caracal şi Balş.

Potrivit inspectorului şcolar pentru învăţământul profesional şi tehnic, Vera Rachină, conform planului de şcolarizare ce urmează a fi aprobat în această lună, clase cu învăţământ profesional dual vor funcţiona în următoarele licee:

Liceul Tehnologic „Alexe Marin” Slatina – trei clase de învăţământ profesional dual, cerute de Altur, Pop Industry şi Prysmian, domeniile mecanic, electric şi electronică;

Liceul Metalurgic Slatina – o clasă cerută de Pirelli, domeniile mecanic şi electronică;

Liceul Tehnologic „Matei Basarab” Caracal – o clasă cu trei calificări din domeniul mecanic, cerută de Astra Rail;

Liceul Tehnologic Balş- două clase, una cerută de IAC, cu domeniile electromecanic şi mecanic, şi o clasă cerută de SC Casa Noastră – QFort, cu domeniul mecanic.

„Acestea sunt solicitările iniţiale ale agenţilor economice. Pe 13 decembrie se va întruni CLDPS şi vom da acord de principiu pentru planul de şcolarizare la învăţământul profesional şi învăţământul dual”, a explicat Vera Rachină.

Învăţământul dual este o formă de organizare a învăţământului profesional şi tehnic cu următoarele caracteristici specifice: este organizat la iniţiativa operatorilor economici interesaţi, în calitate de potenţiali angajatori şi parteneri de practică; asigură oportunităţi sporite de educaţie şi formare profesională pe baza unui contract de parteneriat şi a unor contracte individuale de pregătire practică, prin pregătirea practică organizată în răspunderea principală a operatorilor economici; operatorii economici asigură pregătirea practică a elevilor, bursă la nivelul celei acordate din fonduri publice şi alte cheltuieli pentru formarea de calitate a elevilor; facilitează implicarea operatorilor economici în mecanismele decizionale la nivelul unităţii de învăţământ partenere. Elevii primesc 200 lei de la stat, iar operatorul economic le mai asigură încă 200 de lei.

În acest an şcolar, la nivelul judeţului Olt, funcţionează trei clase de învăţământ profesional dual, la liceele Metalurgic şi „Alexe Marin” din Slatina.

Articolul precedentTrafic blocat pe un drum naţional din Olt din cauza unui TIR care a agăţat un limitator de înălţime
Articolul următorÎnchisoare cu suspendare pentru şoferul autoutilitarei, care a ucis o tânără din Brebeni