Filiala partidului lui Victor Ponta, Pro România, din Slatina funcţionează într-un imobil ce aparţine unei firme despre care procurorii DNA susţin că îi aparaţine, în fapt, lui Darius Vâlcov, fost primar, senator şi ministru, condamnat într-un dosar de corupţie şi trimis în judecată în altele. Mai mult, coordonatul formaţiunii fostului premier PSD era membru al PDL, atunci când la Olt acest partid era condus de Vâlcov.

Fostul premier al României, Victor Ponta, a fost prezent la Slatina, joi seara, alături de foştii miniştri Nicolae Bănicioiu şi Daniel Constantin, pentru o întâlnire cu membrii şi simpatizanţii Pro România, noua construcţie politică iniţiată de aceştia ca o alternativă la PSD şi la celelalte formaţiuni existente. Numai că, sediul Pro România Olt este într-un imobil de pe strada Lipscani, din Centrul Istoric al Slatinei, care aparţine firmei Aceti, despre care procurorii DNA susţin că i-a aparţine lui Darius Vâlcov. Mai mult, în anul 2015, mascaţii şi procurorii anticorupţie au descins în această clădire.

Silvian Dan, coordonator Pro România Olt
Silvian Dan, coordonator Pro România Olt

Legăturile Pro România Olt cu fostul primar al Slatinei şi ministru al Finanţelor în Guvernul Ponta nu se opresc aici. Formaţiunea este coordonată, în prezent, de un fost membru al PDL Olt, Silvian Dan, care a declarat că s-a înscris în Pro România online.

„Eu sunt în Pro România din primăvara anului trecut. Referitor la motivele, ce m-a făcut să activez în Pro România, pot să vă spun că am urmărit foarte atent proiectul încă de la momentul când era în faza de înfiinţare, acum un an şi jumătate, întrucât la acea întâlnire am văzut o persoană din Slatina care, la un moment dat, pe mine m-a făcut mândru că sunt slătinean. Acea persoană este ministrul Florin Jianu, care prin gestul pe care l-a făcut când ş-a dat demisia, pe mine m-a făcut să mă simt mândru. Nu este membru de partid, dar eu i-am urmărit cu mare atenţie proiectele şi ceea ce a făcut Pro România. Am depus o adeziune online atât eu, cât şi Cristina Tomireanu (coordonatorul Pro România Slatina – n.red.), cât şi mulţi alţii care facem parte din echipa de coordonare, din grupul de iniţiativă. La momentul acesta, avem 360 de membri, bineînţeles că sunt şi membri aduşi de noi, care au venit prin eforturile noastre”, a explicat Silvian Dan.

Acesta susţine că este doar la al doilea partid politic, după PDL, de unde a plecat în 2011. Cu toate acestea, Dan a fost susţinut în diversele posturi publice pe care le-a ocupat de UNPR sau de PC.

„Ca şi activitate politică, pot să vă spun că am fost preşedinte la Tineret, la PDL. Din acel moment, nu am mai activat politic, pot să vă spun că am fost susţinător şi mai mult consultant, pe zona politică al anumitor oameni politici, prieteni, care mi-au solicitat şi alături de care am fost. Dar, nu am mai făcut o activitate politică efectivă”, a afirmat acesta.

El a adăugat că de la plecarea din PDL nu a mai vorbit cu Vâlcov.

„Cu Darius Vâlcov m-am văzut şi am vorbit ultima oară, înainte de plecarea mea din PDL, în anul 2011, când poate că vă aduceţi aminte că am fost acuzat de fostul viceprimar Dan Bălăşescu că nu mai fac activitate politică. Nu ne-am certat, nu am avut niciun fel de conflict, dar mi-am dat seama că drumul meu în PDL nu va putea continua”, a mai declarat Silvian Dan.

În acest sediu au funcţionat mai multe firme atribuite de DNA lui Vâlcov
În acest sediu au funcţionat mai multe firme atribuite de DNA lui Vâlcov

Întrebat de ce a ales să închirieze un spaţiu de la o firmă despre care procurorii DNA susţin că îi aparţine lui Victor Ponta, Silvian Dan n-a dat un răspuns direct. A preferat în schimb să se lamenteze, pozând în victimă şi arătând că nu-şi permite un sediu în centrul Slatinei.

„Sediul este al societăţii Aceti, cu ea am contract, de la ea am închiriat acest sediu. (…) Cinstit vorbind, nu sunteţi primul care pune această întrebare, şi membrii de partid mă întreabă «Băi, Silviule, chiar aici mă, unde a fost Vâlcov?» . Am ajuns, vă spun cinstit să-mi cer scuze pentru faptul că tatăl meu, cât a fost primar, n-a furat timp de patru ani să-mi lase şi mie un sediu, că în perioada cât am fost lângă Vâlcov, n-am fost un pulifrici s fac şi eu bani. Ce să vă spun? Pe ăsta l-am ales. Am făcut un contract cu o societate comercială şi mi-a plăcut sediul, vă spun cinstit. Nu am o situaţie financiară să-mi permit un sediu în centrul oraşului”, a afirmat Dan

„Asta ar fi tare, să mă sponsorizeze Darius Vâlcov. Cu ocazia asta îl resfinţim! Hai să vorbim despre alte subiecte, serios”, a închis Victor Ponta subiectul.

Victor Ponta, Daniel Constantin şi Nicolae Bănicioiu, alături de echipa Pro România Olt
Victor Ponta, Daniel Constantin şi Nicolae Bănicioiu, alături de echipa Pro România Olt

În rechizitoriul dosarului DNA în care actualul consilier al premierului Viorica Dăncilă, Darius Vâlcov, a fost condamnat la 8 ani de detenţie cu executare se arată că firma Aceti din Slatina era controlată de Vâlcov prin intermediul firmei Rupiah.

„Fapta inculpatului Vâlcov Darius Bogdan – care, în calitate de primar, senator, ministru a deţinut şi administrat în fapt, prin intermediul unor persoane interpuse, începând din anul 2011 şi până în prezent, S.C. Contis Company S.R.L (….), S.C. Contis Consulting Company S.R.L. (….), S.C. Millenium Tophografica S.R.L. (….), Societatea Civilă de Avocaţi Ciobanu şi Asociaţii, S.C. Enero Prod S.R.L. (….), S.C. City Hotel & Lounge S.R.L. (…..) şi S.C. Rupiah S.A. (…..) – S.C. Aceti S.R.L. (….) a efectuat, în mod repetat şi în baza aceleiaşi rezoluţii infracţionale, prin intermediul persoanelor legal învestite în acest sens, operaţiuni financiare, ca acte de comerţ (tranzacţii financiare aferente operaţiunilor comerciale ce au decurs din contractele comerciale încheiate, a dispus cu privire la schimbarea formei juridice a societăţilor, la schimbarea asociaţilor şi administratorilor, la achiziţionarea de imobile, asigurarea spaţiului locativ, a stabilit contravaloarea cesiunilor, a dispus şi facilitat încheierea de contracte comerciale şi documente fiscale, s-a implicat constant în activitatea financiară a societăţilor, prin asigurarea banilor necesari aporturilor de capital, a solicitat date privind starea financiară a firmelor şi a dispus cu privire la transferul de bani), incompatibile cu funcţiile deţinute şi a încheiat tranzacţii financiare, utilizând informaţiile obţinute în virtutea funcţiei, obţinând pentru sine un folos în cuantum de 2.272.200 lei, întruneşte elementele constitutive ale infracţiunii (….), respectiv efectuarea de operaţiuni financiare, ca acte de comerţ, incompatibile cu funcţia, atribuţia sau însărcinarea pe care o îndeplineşte o persoană ori încheierea de tranzacţii financiare, utilizând informaţiile obţinute în virtutea funcţiei, atribuţiei sau însărcinării sale”, se arată în rechizitoriu.

De altfel, Vâlcov a primit 2 ani de închisoare pentru această infracţiune, „efectuarea de operaţiuni financiare incompatibile cu funcţia”, 4 ani pentru trafic de influenţă şi 6 ani pentru spălare de bani. Aceste pedepse s-au contopit, aplicându-se pedeapsa cea mai mare, la care s-a adăugat un spor, rezultând astfel o condamnare de 8 ani. Decizia nu este definitivă, acum se aşteaptă motivarea judecătorilor pentru a începe judecata apelului.

Potrivit Monitorului oficial, citat de g4media.ro, în 2016, firma Aceti a fost vândută firmei Topnef Reciclare deţinută de Gheorghe Aurel Deaconu.

Darius Vâlcov
Darius Vâlcov

 

Articolul precedentJandarmi din Craiova şi judeţul Olt, chemaţi la Rusăneşti, unde autorităţile încearcă de două zile să omoare porcii sătenilor – VIDEO
Articolul următorSfârșit crunt pentru un bătrân din Spineni. A murit după ce a căzut într-o fântână din localitate – VIDEO