Veterinarii olteni au o nouă suspiciune pestă porcină africană, în comuna Rusăneşti, unde la sfârşitul săptămânii trecute au ucis aproape 600 de porci din gospodăriile oamenilor, tocmai pentru a preveni răspândirea virusului. Noul focar este la o stână de la marginea localităţii.

„Avem o nouă suspiciune la Rusăneşti, dar nu avem rezultatele de Laborator. În extremitatea de nord a pajiştei naturale a comunei Rusăneşti, la o stână, din cei zece porci, opt au murit. Cetăţeanul nu a spus că îi are acolo, îi dusese acolo. Colegii noştri au aflat când i-au murit animalele, miercuri (n. red. – 5 decembrie) au fost la ancheta epidemiologică. Noi aşteptăm acum rezultatele de Laborator, încă nu este confirmat focarul la noi”, a spus medicul Venera Popa.

Echipele DSVSA Olt se află în continuare în Rusăneşti, pentru că mulţi săteni nu au fost găsiţi acasă sau şi-au ascuns animalele.

Echipele DSVSA Olt au încercat pe 27 noiembrie să intre în gospodăriile din Rusăneşti ca să omoare toţi porcii de pe raza localităţii. Localnicii s-au opus, protestul lor din stradă determinând echipele DSVSA Olt să facă cale întoarsă.

Specialiştii DSVSA Olt au mers şi pe 28 noiembrie, însă şi de această dată sătenii au fost vehemenţi.

Joi, 29 noiembrie, zeci de mascaţi şi jandarmi au fost mobilizaţi în zonă, iar echipele DSVSA Olt au început sacrificarea porcilor dimineaţă în zori.

Potrivit DSVSA Olt, la nivelul localităţii Rusăneşti au fost confirmate trei focare de pestă porcină africană.

Din 23 noiembrie şi până pe 3 decembrie, au fost omorâţi 590 de porci la Rusăneşti, excepţie făcând lotul de 29 de porci ucişi la Cilieni după confirmarea focarului.

Reprezentanţii DSVSA Olt au precizat că toţi proprietarii de exploataţii de porcine în care s-au dispus măsuri zoosanitare de combatere a pestei porcine africane vor fi despăgubiţi. Astfel, până la acest moment au fost întocmite 115 dosare de despăgubiri, dintre care 29, cu o valoare de 63.830 lei, fiind finalizate.

Articolul precedentConcursul pentru ocuparea celor 15 posturi de ambulanțier de la Corabia, la sfârșitul lunii
Articolul următorPacienții cu accidente vasculare, salvați printr-un sistem medical revoluționar, la Slatina