Direcția Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor Olt a demarat o campanie de informare a fermierilor cu privire la pesta micilor rumegătoare. Este o boală care evoluează rapid în Bulgaria și poate ucide mare parte din oile și caprele din fermă.

Toți primarii din județ, dar și medicii veterinari au fost informați de DSVSA Olt în legătură cu o nouă boală care afectează mii de animale din țara vecină, pesta micilor rumegătoare. Ultimul focar a fost confirmat zilele acestea în regiunea Haskovo, din Bulgaria, aflată ca doar câteva sute de kilometri de România. De aceea veterinarii olteni au intensificat campaniile de informare, dar și acțiunile de supraveghere a oilor și caprelor din județ. Sunt 2.385 exploatații nonprofesionale de ovine cu un număr de 138.321 capete și încă 5.549 exploatații de capre cu un număr de 99.051 capete care ar putea fi afectate de acest virus. „ Infecția are loc, de obicei, prin contact direct între animalele susceptibile și cele infectate (aflate in perioada de incubație sau bolnave). În stadiile incipiente ale infecției, în timpul hipertermiei, toate secrețiile (oculare, nazale, orale) și excrețiile corporale (materiile fecale) sunt foarte contaminate. Contaminarea este, de asemenea, posibilă prin  furaje. Suprafețele pentru furajat, adăpat și așternutul murdar pot fi, de asemenea, surse indirecte de infecție”, a spus Venera Popa, consilier superior în cadrul DSVSA Olt.

Fermieiri sunt sfătuiți să își vaccineze animalele sănătoase împotriva acestei boli care ucide, de regulă, până la 70% din efective.

Articolul precedentRomâni din Bulgaria și studenți basarabeni vizitează județul Olt. Proiectul, derulat de Ministerul Românilor de Pretutindeni
Articolul următorMelodiile trupelor Queen și AC/DC răsună în acest weekend la Slatina Fest