Neurologii slătineni au efectuat zilele acestea prima tromboliză, la Spitalul Județean. Un pacient în vârstă de 71 de ani, care a suferit un accident vascular cerebral, a fost recuperat total, cu ajutorul substanței salvatoare, administrate în premieră la Slatina. Bărbatul se simte bine, merge și vorbește, iar mâine va pleca acasă.

O echipă de medici bine pregătiți, echipamente moderne și o substanță care topește cheagurile de sânge din zona creierului au salvat un bărbat de 71 de ani, din Scornicești, care a suferit un accident vascular cerebral. Este prima tromboliză efectuată la Spitalul Slatina, după ce senatorul Renică Diaconescu, șeful Secției Neurologie, a reușit să introducă și spitalele județene în programul național de tromboliză. Medicii spun că intervenția salvatoare a fost posibilă pentru că pacientul a ajuns la spital foarte repede, iar membrii familiei, care îl însoțeau, au dat toate datele de care aveau nevoie. „Din fericire, acest pacient a venit direct. Doctorul Coteanu m-a sunat și mi-a spus că este un pacient care s-ar încadra în acest timp. Am venit de urgență la spital, ne-am consultat pe imaginea tomografică și am decis să administrăm medicamentul. După 2 ore deficitul motor s-a ameliorat, iar pacientul a început să vorbească”, a explicat Renică Diaconescu.

Pacientului i-au fost recoltate probe de sânge și i s-a făcut urgent o tomografie. După analiza acestor date, medicii au decis să trebuie să efectueze tromboliza, aceasta fiind singura șansă ca bărbatul să se recupereze rapid.

„Eram la UPU, consultam alți pacienți. Pacientul a fost adus cu ambulanța, însoțit de familie, a fost recunoscut și de medicul de la UPU ca fiind eligibil pentru tromboliză, debuitul fiind în fereastra terapeutică. Pacientul și-a revenit imediat. De la deficiență totală, la aproximativ 30 de minute de la debutul trombolizei deja recupera deficiența motorie și treptat tulburarea de limbaj”, a explicat Mugurel Coteanu, neurologul de gardă.

Astăzi, Ion Smarandache, pacientul care a beneficiat de prima tromboliză la Spitalul Slatina , le mulțumește cu lacrimi în ochi medicilor curajoși.

Medicii spun că, pentru efectuarea unor intervenții reușite, este foarte important ca pacientul să ajungă repede la spital, iar aparținătorii să ofere date exacte despre ora la care s-a instalat accidentul vascular. Ar trebui să nu treacă mai mult de patru ore până la administrarea substanței de contrast.

Articolul precedentUltima zi pentru cererea subvențiilor de la APIA. Ce categorii de fermieri sunt așteptați cu documentele
Articolul următorSchimbări în structura conducerii Prefecturii Olt, după crima de la Caracal