Au început lucrările de restaurare la Biserica „Sfânta Treime”, din Slatina. Specialiștii au descoperit picturi valoroase pe zidurile bisericii construite în urmă cu 375 de ani și au decis că le vor conserva. Lăcașul de cult va păstra arhitectura originală, iar pictura interioară a Școlii Tăttărăscu va fi restaurată. Una din turle a fost dată jos, iar pereții nu vor mai fi atât de înalți.

Biserica „Sfânta Treime”, cea mai veche din Slatina, își recapătă, încet, dar sigur identitatea istorică. După ce au studiat documente și au analizat zidurile construite pe vremea lui Matei Basarab, arhitecții au decis că vor păstra și vor restaura picturile Școlii Tăttărăscu, mai noi decât cele originale, în stil bizantin, dar foarte valoroase. „La interior vom avea o arhitectură foarte aproape de cea originală și pictura Școlii Tăttărăscu, mai nouă, dar valoroasă și rară”, a explicat arhitectul Severică Mitrache.

Restauratorii au descoperit, în spatele tencuielilor, decorul din piatră, vechi de peste 300 de ani. Acesta va fi refăcut și pus în valoare.

Zidurile bisericii vor suferi modificări, având în vedere că au fost mult înălțate, în urma unor lucrări ulterioare de renovare. Schimbări importante vor fi în aspectul exterior al bisericii, care va avea, la finalul lucrărilor o singură turlă. „Ne-a permis vremea să dăm jos turla care și așa nu se mai construiește, să lucrăm în pod la partea de creare a canalelor de consolidare. Tot ce s-a făcut până acum în interior a fost să se creeze front de lucru pentru pictură. În interior se lucrează la încălzirea prin pardoseală și apoi pot și pictorii să lucreze”, a mai spus Severică Mitrache, arhitectul proiectului.

Valoarea proiectului de restaurare și consolidare este de aproape șase milioane de lei, iar perioada de implementare este de doi ani.

Articolul precedentCentrul Slatinei, renovat din temelii în acest an. Investiţie de aproape 10 milioane lei
Articolul următorMobilizare generală pe șantierul noului parc din Slatina. S-au plantat 400 de copaci mari