Proiectul privind reabilitarea şi modernizarea Esplanadei din centrul Slatinei a fost lansat în licitaţie publică, documentaţia fiind încărcată pe platforma de achiziţii publice SICAP.

Primarul Slatinei, Emil Moţ, a declarat că proiectul este în valoare de în valoare de 9.510.617,29 lei, fără TVA, air termenul limită pentru depunerea ofertelor este 11 martie 2019, când și vor fi deschise de comisia de licitație.

Totodată, Emil Moţ şi-a exprimat speranţa că procedurile birocratice de atribuire a contractului se vor finaliza odată cu proiectul de la fosta unuitate militară. Astfel, pe perioada desfăşurării lucrărilor de la Esplanadă, centrul Slatinei se va muta în noul parc de la Gară.

„Am urcat documentația pentru Esplanadă. În mod normal, ar trebui să începem lucrările, când terminăm parcul la fosta unitate militară. Ne dorim să nu lăsăm Slatina fără loc de promenadă. Adică, dacă totul merge cum ar trebui, în iunie-iulie mutăm centrul la UM”, a declarat Emil Moţ.

Potrivit studiului de fezabilitate pentru reabilitarea şi modernizarea Esplanadei din centrul Slatinei, aprobat de consiliul local în toamna anului trecut, scopul reabilitărilor este: stoparea fenomenului de degradare a spațiilor verzi, creșterea calității peisajului, creșterea gradului de confort al populației, înlăturarea aspectului neîngrijit și neunitar al aleilor ce deservesc spațiile urbane, creșterea gradului de siguranță rutieră și nu în ultimul rând îmbunătățirea calității factorilor de mediu.

Totodată, se vor revitaliza spaţiile verzi prin plantări de arbori de talie mare, arbori şi arbuşti de talie mică, prin gazonare.

Actuala Esplanadă este un proiect al vechii conduceri a Primăriei Slatina, cu multe hop-uri în implementare.  Deşi, în 2007, lucrările la Esplanadă şi la Expo Parcul din apropiere au pornit cu avânt, aproape imediat s-au şi împotmolit, municipalitatea schimbând firmele de constructori, una după alta. Potrivit ultimului bilanţ al municipalităţii, investiţia în noul Centru Civic al Slatinei a înghiţit în jur de 15 milioane de lei.

Realizarea centrului civic ce cuprinde Esplanada şi Expo Parcul, deşi a mâncat timp şi mai ales bani, reprezintă cea mai mare investiţie din punct de vedere tehnic din Slatina. Întreaga zonă a fost placată cu granit, fiind destinată exclusiv traficului pietonal. Tot aici au fost construite o fântână liniară cu o lungime de 30 de metri şi un ansamblu artezian compus dintr-o fântână muzicală cu jeturi luminoase şi colorate placată de „swing-uri” jucăuşe. Expo Parcul a presupus modernizarea parcului existent între străzile Vederii şi Casa de Cultură a Sindicatelor, realizarea unei cascade pe o parte a scărilor de la fostul magazin Oltul până la muzeu, dar şi realizarea unei arteziene cu fum şi foc în forma literei „S”, construcţie unicat în România.

Articolul precedentDouă clădiri de patrimoniu din Caracal, reabilitate cu fonduri europene
Articolul următorPicturi valoroase, descoperite și restaurate în cea mai veche biserică din Slatina