Nouă localităţi din judeţul Olt se află în zona de supraveghere a focarului de pestă porcină africană, după ce existenţa virusului a fost confirmată în localitatea Slobozia Mândra din judeţul Teleorman, la limita cu Oltul.

Directorul Direcţiei Sanitar Veterinare şi pentru Protecţia Alimentelor (DSVSA) Olt, Veronel Bolborea, a declarat, miercuri, într-o conferinţă de presă, că localităţile din judeţ care intră în zona de supraveghere a focarului sunt următoarele: Scărişoara, Plăviceni (comuna Scărişoara), Jieni (comuna Rusăneşti), Rusăneşti, Cilieni, Potlogeni (comuna Tia Mare), Tia Mare, Doanca (comuna Tia Mare) şi Izbiceni.

El a adăugat că inspectorii sanitar-veterinar vor inspecta 3.000 de exploataţii cu un efectiv total de 8.000 de porci.

„A fost convocat, în data de 17 octombrie, Centrul local de combatere a bolilor de la nivel judeţului Olt, centrul ce a fost convocat de către prefectul judeţului Olt. Au fost prezenţi toţi factorii responsabili şi au fost prezentate toate măsurile care trebuie luate de către Direcţia Sanitar Veterinară pentru prevenirea apariţiei peste porcine africane în judeţul Olt. Măsurile luate începând de astăzi sunt următoarele: vor fi inspectate toate exploataţiile de porci din localităţile menţionate anterior, avem un număr total de 3.000 de exploataţii cu un efectiv total de 8.000 de porci. Sperăm ca, timp de o săptămână, colegii noştri să poată face inspecţia privind starea clinică în toate exploataţiile, situaţie în care zilnic vom comunica starea de sănătate a animalelor inspectate de către medicii veterinari ai DSV”, a declarat Bolborea.

Directorul DSVSA Olt a mai afirmat că vor fi menţinute în continuare restricţiile de circulaţie a animalelor în şi din zona de supraveghere.

„După cum ştiţi, încă din vară au fost luate măsuri de restricţionare a circulaţiei animalelor atât în târgurile animale autorizate, cât şi în cele neautorizate. În judeţul Olt există două târguri autorizate de animale”, a mai spus Bolborea.

Totodată, potrivit DSVSA Olt, peste 840 de probe au fost examinate, de la începutul anului, de la porcii mistreţi, cei domestici şi cei din exploataţiile comerciale, toate probele fiind negative.

„Începând de la 1 ianuarie şi până la această dată, DSV Olt a examinat un număr de 841 de probe de la porcii mistreţi şi de la cei domestici şi din exploataţiile comerciale. Din acestea, 265 de probe au fost recoltate din gospodăriile populaţiei, acestea fiind negative la virusul pestei porcine africane şi la virusul pestei porcine clasice, 212 probe au fost recoltate din cele zece ferme comerciale de creştere a porcilor din judeţul Olt, şi acestea au fost negative, şi 364 de probe au fost recoltate de la mistreţii din cele 56 de fonduri de vânătoare aferente judeţului Olt, probe negative. Deci, până la această oră, judeţul Olt îşi păstrează starea de indemnitate la cele două boli, pesta porcină africană şi pesta porcină clasică”, a mai declarat Veronel Bolborea.

Reprezentanţii DSVSA Olt au ţinut să mai precizeze că pesta porcină africană este despăgubibilă pentru animalele crotaliate şi înregistrate.

Articolul precedentAgenția de Cadastru deschide trei sedii noi în Olt. Unde vor funcționa acestea
Articolul următorOm de afaceri din Olt, tâlhărit în stil mafiot de bărbaţi mascaţi