Ministerul Sănătății nu a mai alocat fonduri pentru achiziționarea substanței salvatoare, necesare funcționării programului de tromboliză. Astfel, pacienții care suferă un accident vascular cerebral nu mai au șansa să se recupereze rapid, fiind supuse tratamentului clasic.
Început cu succes în primăvară, la inițiativa medicului șef de la Neurologia Spitalului Slatina, Renică Diaconescu, programul de tromboliză s-a blocat. Nu au mai fost alocate fonduri pentru achiziționarea substanței care trebuie injectată pacienților cu accident vascular. Asta în ciuda faptului că Direcția de Sănătate Publică Olt a solicitat din timp suplimentarea stocului, la nivelul unității medicale. „De două luni de zile, Direcția de Sănătate Olt și probabil și celelalte direcții de sănătate au semnalizat Ministerului Sănătății acest lucru, dar se pare că acolo nu le pasă de ceea ce se întâmplă cu viața oamenilor din România. Mă întreb ce fac cei de la Ministerul Sănătății? Stau într-un clopot de sticlă și nu le pasă de ceea ce se întâmplă în țară, pentru că acest program salvează vieți. Noi nu putem opri acest program pentru că cineva din minister nu dorește să aloce acești bani”, a declarat revoltat medicul Renică Diaconescu.
La Slatina au fost efectuate până acum 21 de trombolize, pacienții cu atac cerebral care riscau să rămână paralizați fiind salvați în doar câteva ore. Când banii primiți inițial pentru achiziționarea substanței injectate s-au finalizat, unitatea medicală a cumpărat din bugetul propriu încă 10 doze, dar și acestea s-au terminat, în prezent întregul stoc fiind epuizat.