Culturile agricole din cinci comune ale județului Olt sunt ferite de efectele grindinei. Cinci sisteme care alungă norii ce prevăd fenomene meteo periculoase sunt funcționale în comunele Poboru, Dobroteasa, Sâmburești, Grădinile și Cilieni. Investițiile au fost realizate de Ministerul Agriculturii.

După primul sistem de rachete antigrindină, pus în funcțiune încă din 2016 la Dobroteasa, Ministerul Agriculturii a reușit să finalizeze investiții similare în alte patru comune. Acestea au o rază de acțiune de 20 de kilometri și au fost instalate în localități care dețin nu numai culturi de cereale ci și suprafețe importante de legume, pomi fructiferi sau viță de vie. În aceste cazuri, pagubele provocate de aceste fenomene meteo extreme sunt uriașe. La Poboru, spre exemplu, primarul spune că sistemul antigrindină era o investiție necesară. Cei mai mulți localnici trăiesc din agricultură și s-a întâmplat de foarte multe ori să aibă de suferit din cauza grindinei. „Lucrările s-au finalizat, sistemul este funcțional și era necesar, fără doar și poate. Până acum nu au fost lansate rachete pentru că nu au fost identificați nori de grindină, dar cu siguranță își va dovedi utilitatea”, a explicat edilul Iulian Bărăscu.

Tunurile antigrindină sunt dispozitive care emit unde sonice spre norii in care se formează  grindina, în scopul de a opri procesul de formare a particulelor de gheață.

Articolul precedentCâinii cu stăpân din Slatina, sterilizați gratuit de o fundație
Articolul următorMinistrul Intotero, prezent la Slatina: „Niciun român nu a plecat de bine din ţară şi cred că împreună putem să-i convingem să se întoarcă“