Peste 1.400 de olteni se află înscrişi în Registrul Agresorilor Sexuali, potrivit informaţiilor remise de Inspectoratul de Poliţie Judeţean (IPJ) Olt. Cea mai în vârstă persoană aflată în evidenţa poliţiştilor olteni are 89 de ani.

Potrivit unui răspuns oficial remis de IPJ Olt, la data de 3 septembrie 2022, la nivelul județului Olt, în Registrul Agresorilor Sexuali erau înscrise 1.441 de persoane.

Sursa citată mai arată că cea mai tânără persoană din judeţ înscrisă în Registrul Agresorilor Sexuali are vârsta de 19 ani, fiind condamnată pentru săvârșirea infracțiunii de „trafic de persoane”.

Cea mai în vârstă are 89 de ani, fiind condamnată pentru săvârșirea infracțiunii de „proxenetism”.

Ce obligaţii au cei înscrişi în Registru

Persoanele înscrise în Registru au obligația de a anunța, în prealabil, organul de poliție pe raza căruia locuiesc, în cazul intenției efectuării oricăror deplasări din localitatea de domiciliu mai lungi de 15 zile, inclusiv cu privire la localitatea de destinație, scopul deplasării, perioada de deplasare și mijlocul de transport folosit.

Totodată, trebuie să se prezinte la poliția pe raza căruia își stabilesc locuința, pentru a comunica despre aceasta și a fi luate în evidență, în termen de cel mult trei zile.

Nerespectarea obligațiilor constituie infracțiune și se pedepsește cu închisoarea de la 3 luni la 2 ani sau cu amendă.

Ce spune legea

Potrivit prevederilor Legii nr. 118/2019, ministerelor de resort și organelor administrației publice centrale și locale le-a revenit obligația ca, în termen de 6 luni de la intrarea în vigoare a legii, să evalueze cadrul legal din domeniul de competență și, după caz, să demareze procedurile necesare de natură legislativă și/sau administrativă, pentru a se asigura că unei persoane înscrise în Registru i se interzice, temporar sau permanent, să desfășoare activități profesionale, activități de voluntariat sau orice alt tip de activități care presupun:

-contactul direct cu copiii;

-contactul direct cu persoane în vârstă, persoane cu dizabilități sau alte categorii de persoane vulnerabile;

-examinarea fizică sau evaluarea psihologică a unei persoane.

Sursa: Realitatea de Olt

Articolul precedentDaea vine la Zilele Recoltei de la Slatina
Articolul următorTraian Băsescu, afaceri cu iz rusesc. Bani și influență la cel mai înalt nivel – suspiciuni grave asupra firmei Euroconstruct. Pe cine finanțează MOSCOVA? Și de ce