Reprezentanții Direcției Sanitare Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor continuă ancheta la stâna din Rusăneşti, acolo unde au fost găsiţi 10 porci bolnavi de pestă. Veterinarii au descoperit că boala evolua în acea exploataţie cu mult timp înainte să fie declarată. Fermierul şi-a îngropat încă un porc mort, bolnav de pestă, fără să anunţe autorităţile.

Echipele de controla au tras primele concluzii în cazul celui de-al patrulea focar de pestă de la Rusăneşti, apărut după eliminarea porcilor din comună: proprietarul a ascuns cu bună ştiinţă boala. „Din verificările la faţa locului şi din declaraţiile proprietarului s-a constatat că acesta a ascuns realitatea şi că în exploataţie pesta evolua mai devreme de depistarea focarului, fiind găsit un porc mort, îngropat. Au fost prelevat probe şi trimise la laborator, rezultatul prinvind prezenţa virsului pestei porcine africane fiind pozitiv. Pentru faptul că proprietarul contribuie la răpândirea unor boli infecto-contagioase, riscă sancţiune penală”, a spus Venera Popa, consilier superior în cadrul DSVSA.

Veterinarii fac verificări şi în cazul altor exploataţii din Rusăneşti ai căror proprietari nu au răspuns apelului veterinarilor care au venit să le ridice porcii. „Se fac în continuare verificări la Rusăneşti, la proprietari care nu au răspuns atunci când echipele noastre au fost în localitate. Ieri au mai fost solicitaţi de cetăţeni pentru a ridica 8 porci din 2 exploataţii. Se verifică, de asemenea, dosarele întocmite pentru despăgubire, se corelează şi cu ultimul recensământ efectuat de echipele de medici veterinari şi evident că se va ajunge al o concluzie şi în cazul acestor cetăţeni”,a  mai spus Venera Popa.

Până acum, veterinarii au eliminat peste 600 de porci din Rusăneşti.

 

Articolul precedentAcţiune în forţă a poliţiştilor olteni. Mii de ţigări de contrabandă, confiscate
Articolul următorBani de la CJ Olt pentru salvarea primăriilor din judeţ