După ce Societatea Apă-Canal Pleşoiu, care se ocupă de furnizarea apei potabile şi de canalizarea din localitatea olteană, a fost amendată de DSP Olt cu suma de 3.000 de lei, pentru depăşirea parametrilor privind bacteriile coliforme, oamenii din comună au fost lăsaţi fără apă.

Unul dintre localnici, Vasile Mihai, a transmis şi că edilul localităţii, Valeriu Măndescu, i-a chemat la primărie şi le-a pus în vedere oamenilor să nu mai vorbească cu presa, nemulţumit fiind de mediatizarea faptului că SC Apă-Canal a fost amendată de Direcţia de Sănătate Publică (DSP) Olt

„Primarul ne-a chemat la primărie să ne spună să nu vă mai spunem nimic, că o să se rezolve această problemă”, a afirmat localnicul.

În plus, la scurtă vreme după apariţia informaţiilor că probele prelevate din sistemul public al comunei au arătat depăşire la parametrul bacterii coliforme, nitriţi, iar clor rezidual sub valoare normată de legislaţia sanitară în vigoare, s-a oprit alimentarea cu apă. Mai mult, şi sistemul de canalizare a refulat.

„Orice minune ţine trei zile. De dimineaţă s-a luat apa, fără să se  anunţe ceva, şi mai rău, la cineva care stă la câteva case lângă noi a refulat canalizarea şi toată curtea e plină de mizerie”, a mai relatat Vasile Mihai.

Potrivit unui document oficial al Direcţiei de Sănătate Public (DSP) Olt, reprezetnanţi ai instituţiei s-au deplasat la societatea producătoare/distribuitoare de apă prin sistemul public al localităţii şi la domiciliul unui localnic, în data de 24 iulie 2018.

„Au fost efectuate investigaţii în teren şi s-au prelevat două probe de apă pentru determinări fizico-chimice şi mircobiologice. Rezultatele au prezentat depăşiri la parametrul bacterii coliforme, nitriţi, iar clor rezidual sub valoare normată de legislaţia sanitară în vigoare”, se arată în documentul citat.

 

DSP a impus măsuri urgente de corectare a parametrilor, identificarea şi remedirea cauzelor de neconformitate, aplicând totodată o amendă.

„S-a aplicat sancţiune contravenţională societăţii producătoare/distribuitoare în cuantum de 3.000 lei. S-a impus recontrolul cu Laboratorul DSP Olt pentru verificarea calităţii apei din sistemul public, după remedierea deficienţelor”, se mai arată în sursa citată.

Chiar şi aceste condiţii, în care analizele oficiale arată că apa furnizată la robinetele oamenilor din Pleşoiu nu este potabilă, reprezentanţii societăţii Apă-Canal nu au anunţat populaţia să nu consume apă.

Oamenii din comuna Pleşoiu se plâng că, de mai multe luni, apa distribuită la robinete nu poate fi consumată sau folosită la gătit deoarece este neagră. Primarul îi asigură că totul va fi bine după ce localitatea va intra în Asociaţia de Dezvoltare Intercomunitară „Oltul”, iar serviciul de apă-canal va fi administrat de Compania de Apă Olt.

Articolul precedentRomii Clanului Fluture din Drăgăneşti-Olt, trimişi în judecată alături primarul unui oraş din Braşov
Articolul următorDezastru ecologic. O insulă de PET-uri zace în mijlocul râului Olt, de mai bine de o lună (VIDEO)