După ce a reuşit implementarea unui sistem de transport în comun 100% electric, deci nepoluant, Slatina va avea o zonă cu emisii reduse și ulterior cu emisii zero, potrivit unui proiect finanţat prin PNRR, în valoare de peste un milion de euro.

Potrivit unei hotărâri adoptate de Consiliul Local Slatina,  proiectul „Sistem pentru managementul accesului în zona urbană și definirea unei zone cu emisii poluante reduse la nivelul municipiului Slatina” este finanţat în cadrul Planului Național de Redresare și Reziliență (PNRR), apelul de proiecte Pilonul IV – Coeziune economică, socială și teritorială – Componenta C10 – Fondul local – I.1.2 – Asigurarea infrastructurii pentru transportul verde – ITS/alte infrastructuri TIC.

Valoarea totală a investiţiei este în cuantum de 5.291.902,50 lei, fără TVA, respectiv 1.075.000 euro.

Ce presupune proiectul

Proiectul va avea următoarele componente majore care vor fi integrate cu sistemele dezvoltate sau în curs de implementare la nivelul municipiului Slatina:

Definirea unei zona cu emisii reduse (și ulterior cu emisii zero) și controlul accesului autovehiculelor pentru limitarea poluării în zone definită și reducerea impactului negativ asupra mediului;

Dezvoltarea unei platforme hardware/software pentru gestionarea accesului în zona cu emisii reduse și a transportului comercial la nivelul municipiului Slatina (gestionarea accesului pentru diferitele categorii de vehicule comerciale). Controlarea accesului se va face prin intermediul rețelei de camere video cu funcții de recunoaștere a numerelor de înmatriculare și prin intermediul echipamentelor și instalațiilor de restricționare a accesului (ex. bariere). Platforma va avea funcționalități legate de determinarea rutelor și calcularea automată a cuantumurilor datorate în funcție de rutele determinate și monitorizarea deplasării vehiculelor pe rutele prestabilite;

Sistem monitorizare a parcărilor pentru vehicule comerciale precum și implementarea unor scheme de motivare a transportatorilor pentru a utiliza sistemul și facilitățile de parcare pentru vehiculele comerciale;

Implementarea unei scheme de acces în zonele controlate de sistem în vederea reducerii impactului negativ asupra mediului și scădere a impactului negativ al transporturilor comerciale asupra traficului urban;

Componenta de plăți electronice a taxelor de acces se va realiza prin sistemele de plăți electronice existente sau în curs de implementare.

Transport în comun 100% electric

Din luna martie, şase autobuze 100% electrice, achiziţionate de Primăria Slatina cu fonduri europene, au fost introduse în traseele din municipiu.

Până la finalul anului, 10 astfel de autobuze electrice vor circula în Slatina, transportul în comun devenind 100% electric.

Sursa: Realitatea de Olt

Articolul precedentExpert în energie, avertisment despre FRIGUL ce ne așteaptă la iarnă: Unde ajung gazele din România
Articolul următorOlt: Trei persoane reţinute în urma unor percheziţii într-un dosar de furt de energie electrică.